gedave

Aparate dentare pentru copii: mituri si adevaruri

Aparate dentare pentru copii: mituri si adevaruri

Exista o multime de conceptii gresite referitoare la purtarea aparatului dentar, la siguranta acestuia si la limitarile pe care le-ar putea impune. Citeste in continuare pentru a afla cateva dintre cele mai comune mituri legate de tratamentul ortodontic si care este, de fapt, realitatea din spatele acestora!

Mit: aparatul dentar trebuie sa fie bine strans si dureros pentru a fi eficient

Exista multe mituri legate de aparatul dentar, iar unul dintre acestea este ideea ca dispozitivul trebuie sa fie bine strans si dureros pentru a fi eficient. Realitatea este ca acesta trebuie sa se potriveasca perfect in gura, sa fie bine fixat, dar nu intr-un mod care sa provoace durere pacientului.

Desigur, un anumit grad de disconfort poate fi normal in primele zile dupa ajustarea aparatului dentar. Insa durerea nu este un indicator al eficientei tratamentului. Daca pacientul resimte durere constanta, acesta poate fi un semnal ca exista o problema care trebuie abordata de medicul ortodont. Atunci cand discuti cu specialistul despre o estimare de pret aparat dentar pentru copii, acesta iti va prezenta un plan complet care include si montajul, dar si informatii referitoare la ajustarile ulterioare, astfel incat sa poti apela la ajutorul sau ori de cate ori exista o problema, inclusiv in eventualitatea unui disconfort [1]. 

Mit: copiii trebuie sa aiba dentitia definitva completa inainte de montarea aparatului dentar

Un alt mit comun care circula in randul parintilor este ca tratamentul ortodontic nu poate incepe decat dupa ce toti dintii permanenti au erupt. In realitate, acest lucru depinde de problema ortodontica specifica a copilului. De exemplu, anumite probleme, cum ar fi subocluzia, pot necesita interventie ortodontica timpurie, in timp ce copilul mai are inca dinti de lapte.

Tratamentul ortodontic timpuriu prezinta numeroase avantaje. Acesta poate reduce necesitatea extractiei dintilor in viitor sau poate evita interventiile chirurgicale mai complicate. De asemenea, poate ajuta la ghidarea cresterii maxilarului, creand spatiu pentru dintii permanenti si reducand durata tratamentului ortodontic in adolescenta [2].

Parintii ar trebui consiliati sa isi aduca juniorii la control ortodontic la varsta de 7 ani, cand acestia au o combinatie de dinti de lapte si permanenti, ceea ce permite ortodontului sa detecteze si sa previna orice probleme de dezvoltare dentara sau faciala [3].

Mit: copilul va trebui sa renunte la alimentele sale preferate

Se perpetueaza mitul conform caruia copiii ar trebui sa renunte la alimentele lor preferate dupa montarea aparatului dentar. Este adevarat ca, in primele zile dupa montarea aparatului, copiii pot avea dificultati in consumul anumitor alimente, mai ales al celor dure sau foarte crocante. Insa, cu timpul, acestia se vor adapta si nu este necesara renuntarea definitiva la anumite alimente.

Realitatea este ca exista anumite alimente care ar trebui evitate sau consumate cu precautie pentru a nu deteriora aparatul dentar. Alimente tari, precum merele sau morcovii, ar trebui taiate in bucati mici inainte de consum. Alimente lipicioase si dulci, precum guma de mestecat sau caramelul, pot ramane lipite de aparat si pot creste riscul de aparitie de carii dentare [4]. 

Purtarea unui aparat dentar nu inseamna ca un copil trebuie sa renunte la alimentele sale preferate, dar necesita o igiena orala mai riguroasa. Resturile alimentare pot ramane prinse in aparat si pot duce la aparitia cariilor daca nu sunt indepartate corespunzator. Prin urmare, este recomandat ca juniorii sa se spele pe dinti dupa fiecare masa si sa foloseasca ata dentara speciala pentru a curata in jurul aparatului [5].

Mit: tratamentul ortodontic dureaza o vesnicie

Un mit persistent in randul pacientilor ortodontici este acela ca tratamentul cu aparat dentar dureaza o vesnicie. In realitate, durata tratamentului ortodontic poate varia in functie de complexitatea cazului si de particularitatile individuale ale fiecarui pacient. De exemplu, unii copii ar putea avea nevoie de aparat dentar pentru o perioada mai scurta, cum ar fi un an, in timp ce altii ar putea necesita un timp mai indelungat, ajungand chiar la doi sau trei ani.

Exista mai multi factori care pot influenta durata tratamentului ortodontic: varsta la care este inceput tratamentul, tipul de aparat dentar utilizat si gradul de cooperare al copilului in respectarea instructiunilor ortodontului pot juca un rol crucial in durata tratamentului [2].

Este important de mentionat ca tratamentul ortodontic nu este un proces continuu, ci unul fragmentat. Acesta include perioade in care aparatul dentar este purtat si perioade de pauza, care sunt necesare pentru a permite dintilor sa se stabilizeze in noile lor pozitii

Mit: copilul trebuie sa renunte la activitatile sale preferate

Un mit destul de raspandit sustine ca un copil care poarta aparat dentar trebuie sa renunte la unele dintre activitatile sale preferate. Insa, realitatea este cu totul alta: aparatul dentar nu impune restrictii majore in activitatile zilnice ale copilului, desi anumite ajustari ar putea fi necesare.

In ceea ce priveste activitatile fizice, un aparat dentar nu inseamna ca un copil trebuie sa renunte la acestea. Desi sporturile de contact pot necesita unele precautii suplimentare, majoritatea activitatilor fizice pot fi realizate fara probleme. In privinta activitatilor zilnice si sociale, aparatul dentar nu va limita activitati precum mancatul, vorbitul sau rasul. Copilul nu va fi nevoit sa se retraga din activitatile sociale sau sa isi modifice rutina zilnica in mod semnificativ. Totusi, poate fi necesar un timp de adaptare [3].

Cele mai citite articole

Dupa cum ai putut observa, exista o multime de mituri referitoare la tratamentul ortodontic care se dovedesc a fi inexacte sau complet gresite. Daca ai indoieli si intrebari, discuta intotdeauna cu medicul stomatolog despre ele; este cel mai in masura sa iti ofere raspunsuri corecte si complete, im functie de situatia particulara a copilului tau!

Surse

1. “Braces and Orthodontics.” Nhs.uk, 24 Feb. 2022, www.nhs.uk/conditions/braces-and-orthodontics/, accesat la 11.01.2023;

2. “Default – Stanford Medicine Children’s Health.” Www.stanfordchildrens.orgwww.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=orthodonticsbraces-for-children-90-P01845, accesat la 11.01.2023;

3. Marks, Hedy. “Children and Orthodontics.” WebMD, WebMD, 14 Dec. 2011, www.webmd.com/oral-health/children-and-orthodontics, accesat la 11.01.2023;

4.  “Benefits of Early Orthodontic Treatment: The Best Age to Start.” Orthodontics Australia, 25 Apr. 2022, orthodonticsaustralia.org.au/benefits-of-early-treatment/, accesat la 11.01.2023;

5. “The Basics of Braces (for Parents) – Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, kidshealth.org/en/parents/braces.html, accesat la 11.01.2023. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

De ce Colaborarea cu o Agenție de Marketing este Cheia Succesului Afacerii Tale

Articolul Urmator

3 momente perfecte pentru a oferi trandafiri roșii 

Cele mai populare