gedave

Cand ai nevoie de un consultant de mediu si ce trebuie sa stii?

Cand ai nevoie de un consultant de mediu si ce trebuie sa stii?

Protectia mediului inconjurator incepe sa fie o preocupare din ce in ce mai mare pentru omenire. Foarte multi oameni si foarte multe institutii au ajuns la concluzia ca fara actiune in directia protectiei mediului, riscurile pe care ni le asumam sunt uriase.

In ultimii ani, s-au dezvoltat foarte multe legi privind protectia mediului si s-a promovat intens ideea de etica si de protectie la nivel personal.

Daca in ceea ce priveste protectia mediului la nivel personal, fiecare om are libertatea de a decide cum actioneaza, atunci cand vine vorba despre firmele cu impact mare asupra mediului legislatia este din ce in ce mai stricta, acestea fiind obligate sa actioneze in anumite moduri.

Firmele cu activitati care au impact asupra mediului sunt obligate sa angajeze un responsabil de mediu

Una dintre actiunile pe care trebuie sa le ia orice firma care poate avea impact asupra mediului este angajarea unui responsabil care sa se preocupe in permanenta de performantele societatii.

In acest sens exista doua optiuni: fie se numeste un responsabil din randul angajatilor proprii, fie se apeleaza la o firma specializata, transferandu-se responsabilitatea catre o terta persoana.

Cele mai citite articole

Firma de specialitate sau desemnarea unui angajat propriu?

Desemnarea unui responsabil de mediu din propria curte pare a fi solutia la indemana. Pana la urma, este vorba despre o persoana de incredere, care este motivata sa vada interesele societatii. Totusi, o astfel de solutie poate sa nu fie cea mai eficienta:

  • Persoana careia i se acorda aceasta responsabilitate trebuie sa urmeze cursuri de specialitate, ceea ce inseamna costuri suplimentare;
  • Exista tot timpul riscul fluctuatiei de personal. Daca aceasta persoana pleaca din firma, apar alte cheltuieli;
  • Exista riscul supraincarcarii atributiilor, ceea ce duce la scaderea productivitatii;
  • Riscul de aparitie a greselilor este unul substantial, dat fiind faptul ca persoana desemnata nu are studii complexe privind protectia mediului.

Apelarea la un consultant extern ramane, asadar, cea mai buna solutie. O persoana care se ocupa de consultanta de mediu are un training aprofundat in domeniu si ceea ce este mult mai important, are experienta. Acesta reprezinta o societate ce care obiect de activitate protectia mediului, asadar, fluctuatiile de personal nu reprezinta o problema. Nu in ultimul rand, consultantul extern poate sa fie varianta mai ieftina pe termen lung.

Care sunt principalele atributii ale uni consultant de mediu?

Orice consultant de mediu trebuie sa cunoasca foarte bine reglementarile de mediu si sa isi indrume clientii spre respectarea legii, fara costuri foarte mari.  Acesta trebuie sa poata preveni eventuale probleme de mediu, sa solutioneze rapid problemele aparute si sa inteleaga extrem de bine piata in care activeaza compania.

Un consultant bun de mediu foloseste cat mai putine resurse, obtinand rezultate optime atunci cnad vine vorba despre transformarea companiei intr-una cu impact cat mai mic asupra mediului inconjurator.

Consultanta de mediu este, fara doar si poate, un domeniu al viitorului. Cei care administreaza firme ce pot avea impact asupra mediului, asadar, trebuie sa aiba in vedere angajarea sau pregatirea unui consultant.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce trebuie sa ai in vedere cand cauti spatiul pentru birouri?

Articolul Urmator

Cum gasim cea mai bună ofertă la gaze naturale?

Cele mai populare