gedave

Care este diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut?

Mulți dintre aceia care caută pe net un au nevoie mai degrabă de un pshoterapeut și invers.

Confuzia se poate face ușor deoarece atât psihologul, cât și psihoterapeutul sunt implicați în sprijinirea oamenilor, în gestionarea diferitelor tipuri de dificultăți psihologice.

 Chiar dacă persoana nu are probleme clare, consultarea cu un psiholog sau un psihoterapeut experimentat poate fi utilă în stimularea dezvoltării personale sau în eforturile sale pentru a-și regăsi o mai mare armonie interioară.

Cu toate acestea, atunci când apare o criză mai gravă în viața noastră, obținerea unui ajutor psihologic profesional poate chiar să fie decisivă în „a fi sau a nu fi” adică, în cazuri extreme, chiar poate salva vieți.

Odată ce suntem conștienți de faptul că avem nevoie de acest tip de sprijin, singurul lucru rămas de făcut este să răspundem la întrebările:

  • Cu cine ar trebui să lucrăm în mod specific?
  •  În ce situații ar trebui să ne îndreptăm pașii către un psiholog și în ce situații către un psihoterapeut și cum se diferențiază ei prin educație academică și asistență acordată?

Ce este un psiholog?

  • Educație

Psihologul este o persoană care a absolvit un masterat în psihologie. Desigur, mulți psihologi nu își finalizează studiile de specialitate doar cu diploma de acest gen și își continuă educația în studii doctorale sau postuniversitare, urmează numeroase cursuri de formare.

  • Natura asistenței acordate

Psihologul poate pune diferite tipuri de diagnostice și opinii psihologice, de exemplu în domeniul abilităților intelectuale, al temperamentului sau al descrierii personalității.

Poate face terapii pentru persoane depresive, anxioase, care suferă de atacuri de panică, diferite fobii etc.

Astfel de diagnostice pot fi utile, de exemplu, pentru a obține calificări profesionale de specialitate, certificate de handicap sau ca parte a recrutării pentru locuri de muncă mai exigente.

Un psiholog te poate sfătui despre cum se pot depăși  dificultățile școlare, sociale sau emoționale ale copilului tău.

El te poate susține într-o criză de viață, precum ar fi violența, pierderea unei persoane dragi, divorțul, dependența de alcool, alte substanțe sau comportament.

De obicei, intervențiile psihologice sunt pe termen scurt (de la una la mai multe vizite), iar sfera asistenței oferite este adecvată problemei specifice pe care clientul a raportat-o.

Cele mai citite articole

Ce este psihoterapeut?

  • Educaţie

Un psihoterapeut este o persoană care a absolvit studii superioare în domeniul uman sau medical. Cel mai adesea acestea sunt studii psihologice.

În plus, pentru a obține titlul de psihoterapeut, acesta trebuie să urmeze cursuri ulterioare, masterate.

O altă condiție pentru practicarea acestei profesii este de a demonstra predispoziții personale adecvate, precum și să urmeze un stagii de pregătire practică.

  • Natura asistenței acordate

Sprijinul oferit de un psihoterapeut este de obicei pe termen lung, chiar și de câțiva ani, dar există și terapii pe termen scurt, care uneori nu depășesc câteva sesiuni.

Totul depinde de problemele și nevoile raportate de client. Prima sesiune se concentrează de obicei pe stabilirea problemei și punerea ei în contextul de viață specific, precum și pe așteptările clientului cu privire la psihoterapie.

Psihoterapeutul are cunoștințele și abilitățile adecvate pentru a ajunge la sursele profunde ale problemelor actuale împreună cu clientul, și apoi să ajute la dezvoltarea unor modalități noi și mai eficiente de a face față acestora.

Toate acestea necesită timp, concentrare atentă asupra clientului și construirea calității adecvate a relației terapeutice, în timp ce durata și specificitatea procesului de psihoterapie oferă astfel de oportunități.

Ce este comun pentru psihologi și psihoterapeuți?

  • Au cunoștințe extinse despre mecanismele psihologice ale funcționării umane și sunt capabili să le aplice în mod adecvat nevoilor clientului.
  • Nu sunt medici și nu pot prescrie medicamente.
  • Sunt legați de secretul profesional.
  • Vor oferi ajutor profesional persoanei care vine la ei și, dacă o anumită problemă depășește sfera specializării lor, vor redirecționa persoana care are nevoie la un specialist competent .

Și care este diferența lor?

  • Educaţie. În cazul unui psiholog, un master în psihologie, în timp ce pentru un psihoterapeut – învățământ superior plus cursuri postuniversitare de psihoterapie.
  • Domeniul de aplicare și durata asistenței acordate. Mai degrabă, psihologul sprijină tratarea dificultăților sau crizelor prezente sau emite opinii în diverse scopuri. Psihoterapeutul, împreună cu clientul, efectuează lucrări la un nivel puțin mai profund, căutând soluții la problemele pe termen lung și ajutând la dezvoltarea de noi forme de abordare a acestora.

Ce este I’m Fine?

Un sistem digital de asistență psihoterapeutică. Userii aplicației im-fine.app pot ca să primească informații personalizate și să se conecteze cu specialiștii ce s-au înscris pe platforma la care este conectată respectiva aplicație.

Descarcă și tu acest produs digital, i’m-fine.app, chiar acum pe mobil!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Suferi des de palpitații? Iată de ce trebuie să mergi urgent la medic

Articolul Urmator

Cei mai buni pantofi de protecţie: 4 beneficii pe care le asigură

Cele mai populare