gedave

Cum să îți creezi amintiri fericite cu ajutorul simțurilor

Cum să îți creezi amintiri fericite cu ajutorul simțurilor

Fie că plecăm în vacanța de vară sau în cea de iarnă, într-o excursie exotică, într-un city-break mult așteptat sau doar evadăm pentru câteva zile din oraș, cu toții vrem să ne bucurăm de momente plăcute și să ne relaxăm. Și nu doar atât, vrem să ne creăm și amintiri plăcute. M. Wiking, scriitor și fondator al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, consideră că există patru aspecte care fac amintirile să fie de neuitat. Îți vei aminti mai bine o experiență atunci când:

  • este nouă și inedită;
  • are un sens și o semnificație deosebită pentru tine;
  • este presărată cu diverse emoții;
  • implică simțurile.

Despre această ultimă categorie vorbim în cele ce urmează. Iată cum te pot ajuta cele cinci simțuri să îți creezi amintiri fericite!  

Lasă-te învăluit de arome 

Mirosul este, dintre toate simțurile, cel care declanșează amintirile cele mai puternice. Pentru fiecare dintre noi există un miros care ne poartă în copilărie: mirosul mâncării sau al prăjiturii preferate, mirosul ierbii proaspăt cosite, un anume parfum.

Sau poate mirosul ne duce înapoi în timp într-un alt moment plăcut al vieții noastre – cândva când ne-am simțit iubiți sau îndrăgostiți, când am râs cu poftă cu prietenii, când am fost uimiți de frumusețea unui peisaj. Atunci când momentele se asociază unui miros, doar simțim acel parfum și suntem deja transpuși în locul respectiv. 

Folosește simțul olfactiv data viitoare când pleci într-o călătorie sau când, pur și simplu, vrei să-ți creezi o zi frumoasă. Poți apela la un miros fresh care transmite energie și vitalitate. Folosește, de exemplu, câteva picături dintr-un parfum deosebit cum este Davidoff ale cărui note proaspete sunt inspirate de peisaje oceanice și de prospețimea apei reci. Vei oferi mai multă intensitate momentului.

Așadar, când trăiești un moment aparte, poartă cu tine un miros plăcut și atrăgător. El îți va aminti experiența avută chiar și după ce aceasta se va încheia. 

Savurează 

La fel ca mirosul, gustul îți poate aminti de un moment plăcut din viața ta. Un fruct exotic, o mâncare nouă cu specific local, o înghețată cu o aromă anume, cozonacul de la bunica, fiecare poate deveni o poartă spre retrăirea unui moment special. Poți lega gustul de experiențe fericite din viață, așa că nu ezita să savurezi mâncarea.

Ascultă 

Cele mai citite articole

Sunetul valurilor, pescărușii veseli sau zăpada care scârțâie sub picioare sunt sunete care se pot asocia unor amintiri plăcute. 

Muzica rămâne însă cea mai importantă atunci când vorbim despre amintiri. Ai sigur măcar o melodie ce te transportă într-un moment deosebit din viața ta: fie că este o petrecere distractivă alături de prieteni, fie că îți amintește de prima iubire sau de o altă experiență specială.

Așadar, folosește muzica atunci când vrei să transformi un moment într-o amintire memorabilă.

Privește cu atenție

Poți încerca să descrii un loc, dar o imagine te poartă direct acolo. Știm asta și din celebra zicală „O poză face cât o mie de cuvinte”. În plus, cu cât fotografiile pe care le faci sunt mai neașteptate (amuzante, inedite sau chiar indecente), cu atât se rețin mai ușor. Într-adevăr, imaginile îți amintesc de locurile apreciate. Poți rememora și retrăi la o altă intensitate amintirile create acolo.

Simțul vizual produce cu adevărat amintiri puternice așa că nu îl ignora și privește cu atenție și încântare în jurul tău.

Nu uita de simțul tactil

Îți folosești simțul tactil atunci când simți, de exemplu, nisipul fierbinte care îți gâdilă degetele de la picioare, un cearșaf din satin, trunchiul aspru al unui copac, volanul unei mașini, catifeaua unei rochii speciale. Atingerea creează o mulțime de senzații care fac amintirile mai vii și mai ușor de memorat.

Așadar, data viitoare când vrei să îți creezi o amintire fericită pe care să nu o uiți, acordă cât mai multă atenție simțurilor. Amintirile sunt puternic conectate cu ele. Pune melodia favorită, folosește un parfum deosebit, gustă ceva nou, fii atent la simțul tactil și, atunci când nu faci poze, privește cu adevărat peisajul din jurul tău. Trăiește conștient toate aceste experiențe senzoriale și vei avea multe amintiri de neuitat!

Sursă imagine: Unsplash.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum trebuie gândite finisajele în amenajarea bucătăriei?

Articolul Urmator

SFA: Ce înseamnă automatizarea forței de vânzări?

Cele mai populare