gedave

Filme de dragoste: Cele mai bune 20 din toate timpurile

Filmele de dragoste ➡️  ocupă un loc special în inimile cinefililor, pentru că prezintă realitatea exact așa cum este. Aici nu vorbim despre comedii romantice, ci despre drame care explică ce înseamnă dragostea.

Agonie și extaz, fericire și suferință, abandon, compromisuri, decizii iraționale și sentimente atât de profunde încât nu pot fi exprimate în cuvinte.

Un film remarcabil de dragoste reușește să transmită toate aceste emoții pe care orice persoană îndrăgostită le-a experimentat măcar o dată în viață.

Așadar, dacă ești în căutarea unui film romantic memorabil, ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 20 de filme de dragoste din toate timpurile.

Deși happy end-ul nu este garantat, filmele pe care le-am selectat conțin un mesaj universal valabil: suferința în iubire este inevitabilă, la fel ca și vindecarea rănilor emoționale.

Cele mai bune 20 de filme de dragoste din toate timpurile

20. A Star Is Born / S-a născut o stea (2018)

Filmul aduce în prim-plan povestea de iubire pasională și tragică dintre Jackson (Bradley Cooper) și Ally (Lady Gaga), doi muzicieni care se reunesc pe scenă și în viață.

Pe măsură ce cariera lui Ally ia amploare, povestea lor de dragoste se deteriorează, iar Jack se simte tot mai singur în interminabila sa luptă cu demonii interiori.

  • Premii Oscar: 8

Nominalizat la 8 Premii Oscar, “A Star Is Born” este o călătorie plină de emoție, muzică, iubire și suferința unei relații care se luptă să supraviețuiască.

19. Pride & Prejudice / Mândrie și prejudecată (2005)

Bazat pe romanul omonim scris de Jane Austen, “Pride & Prejudice” relatează relația dintre domnul Darcy (Matthew Macfadyen), un celibatar înstărit, și Elizabeth Bennet (Keira Knightley), o tânără cu un spirit liber.

Povestea clasică de dragoste este plasată în Anglia, la finalul secolului al XVIII-lea, când majoritatea tinerelor din familii respectabile erau obligate să se căsătorească cu bărbații aleși de părinții lor, care aveau ca prioritate asigurarea unei stabilități financiare.

18. Casablanca (1942)

Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Rick Blaine (Humphrey Bogart) o întâlnește pe fosta lui iubită, Ilsa (Ingrid Bergman), care încearcă să fugă din Maroc împreună cu noul ei soț.

Vechea lor flacără a iubirii nu a dispărut, dar există oare vreo șansă reală ca cei doi să fie din nou împreună? Indiferent ce se va întâmpla în continuare, Rick și Ilsa vor avea întotdeauna Parisul:

  • We’ll always have Paris” este una dintre cele mai cunoscute replici din filme care au făcut istorie.

17. Before Sunrise / Înainte de răsărit (1995)

O studentă franțuzoaică (Julie Delpy) întâlnește un tânăr american (Ethan Hawke) în tren, pe ruta Budapesta – Viena. În Viena coboară amândoi și au parte de o idilă intensă pe parcursul a 14 ore.

La sfârșitul călătoriei, cei doi trebuie să decidă dacă se vor despărți sau dacă vor rămâne împreună.

16. Splendor in the Grass / Splendoare în iarbă (1961)

Acțiunea filmului se petrece în Kansas, în anii 1920. Deane (Natalie Wood) este o tânără sensibilă care se îndrăgostește profund și iremediabil de Bud Stamper (Warren Beatty).

Însă familia bogată și influentă a lui Bud nu acceptă relația dintre cei doi.

Conflictul dintre comportamentul respectabil și dorința de a fi cu femeia iubită îl va aduce pe Bud la un colaps fizic, în timp ce Deane ajunge în pragul nebuniei, realizând că sentimentele pe care le are față de Bud sunt mult prea puternice.

15. A Very Long Engagement / Un long dimanche de fiançailles / O logodnă foarte lungă (2004)

Nu putem garanta un happy-end în acest film franțuzesc despre război, dar îți putem garanta o poveste de dragoste de neuitat. În timpul Primului Război Mondial, Mathilde (Audrey Tatou) află că logodnicul ei a fost ucis pe câmpul de luptă, așadar pleacă într-o călătorie periculoasă pentru a afla ce i s-a întâmplat.

Drama războiului a afectat milioane de vieți, a distrus mii de familii și a pus capăt multor povești intense de dragoste, iar “A Very Long Engagement” prezintă doar un fragment din epopeea nesfârșită a ororilor aduse de război.

14. A Walk to Remember / O iubire de neuitat (2002)

O poveste de dragoste care pleacă de la ideea că un bad boy (Shane West) se poate îndrăgosti de o fată cuminte (Mandy Moore) și viceversa.

Landon este un adolescent rebel care, printr-o serie de circumstanțe inedite, o cunoaște pe Jamie, fiica preotului. Pe măsură ce petrec mai mult timp împreună, Landon devine emoționat de candoarea fetei care are încredere și iubire necondiționată în oameni și în lume.

Din păcate, alte evenimente potrivnice le amenință frumoasa poveste de dragoste, însă Landon rămâne credincios și încearcă s-o ajute pe iubita lui să-și îndeplinească toate visele.

13. If Beale Street Could Talk / Povestea de pe strada Beale (2018)

Drama “If Beale Street Could Talk” urmărește povestea tinerei Tish (Kiki Layne), care locuiește în Harlem și abia s-a logodit cu Fonny.

Bucuria de a aduce pe lume primul său copil este umbrită de acuzațiile aduse logodnicului său.

Prieteni din copilărie, Tish și Fonny sunt foarte devotați unul altuia, visează la un viitor împreună, dar planurile lor sunt date peste cap când Fonny este arestat pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Hotărâtă să dovedească nevinovăția acestuia, Tish pornește într-o cursă contra cronometru pentru a descoperi adevărul.

12. The Vow / Jurământul (2012)

Te-ai întrebat vreodată cum te-ai simți dacă persoana iubită nu te-ar mai recunoaşte deloc?

Paige (Rachel McAdams) şi Leo (Channing Tatum) sunt căsătoriţi şi se iubesc enorm, iar relația lor pare a fi perfectă.

Totul se schimbă dramatic într-o noapte cu ninsoare, când cei doi sunt victimele unui accident de maşină.

În timp ce Leo scapă nevătămat, Paige are leziuni cerebrale care îi şterg din memorie toate amintirile legate de soţul său. Astfel, la ieşirea din comă, Leo este doar un străin pentru Paige, așa că bărbatul se trezeşte în situaţia de a recuceri inima soţiei sale.

11. Like Water for Chocolate / Como agua para chocolate / Ca apa în ciocolată (1992)

Acest film spaniol aflat la granița dintre realist și magic folosește mâncarea drept o metaforă subtilă a dorinței.

Cele mai citite articole

Like Water for Chocolate” ne prezintă o femeie pe nume Tita, îndrăgostită în secret de cumnatul ei. Printr-o eroare, Tita își dă seama că poate controla emoțiile oamenilor prin intermediul preparatelor culinare pe care le gătește pentru aceștia.

10. Roman Holiday / Vacanță la Roma (1953)

Vacanță la Roma” o prezintă pe Audrey Hepburn în primul ei rol principal care i-a adus un premiu Oscar.

Hepburn interpretează o prințesă care decide să meargă singură la Roma, unde întâlnește un ziarist (Gregory Peck) care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaște adevărata identitate.

Dar planul lui este dat peste cap atunci când cei doi se îndrăgostesc. O comedie romantică clasică ce te va face să visezi la o călătorie în eterna și fascinanta Italie.

9. Pretty Woman / Frumușica (1990)

“Pretty Woman” a fost un adevărat succes în anii ‘90, devenind un etalon pentru comediile romantice hollywoodiene, care au căutat să repete rețeta ajunsă deja un clișeu în zilele noastre.

  • Actori prinicipali: Richard Gere si Julia Roberts

Edward (Richard Gere) este un bărbat bogat care întâlnește întâmplător o prostituată pe nume Vivian (Julia Roberts), pe care o angajează să îi fie parteneră timp de 7 zile.

Alături de Edward, Vivian descoperă o lume total nouă și fascinantă, simțindu-se ca o Cenușăreasă modernă.

În plus, ea se îndrăgostește treptat de Edward, însă acesta are o perspectivă diferită asupra vieții.

8. Gone with the Wind / Pe aripile vântului (1939)

Bazat pe romanul omonim semnat de Margaret Mitchell, “Pe aripile vântului” este considerat un film capodoperă ce a schimbat istoria cinematografica a Hollywood-ului.

Acest film clasic relatează povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gamble), în timpul unuia dintre cele mai importante momente din istoria Americii, Războiul Civil.

Scarlett este o femeie egoistă care nu vrea să-și recunoască sentimentele pentru bărbatul pe care îl iubește. Jocurile de orgoliu vor avea un impact profund asupra relației dintre cei doi.

7. Dirty Dancing / Dans murdar (1987)

Dirty Dancing” este povestea lui Baby (Jennifer Grey) și a călătoriei sale de maturizare, care începe la tabăra de vară din Catskills.

  • Actori prinicipali: Patrick Swayze si Jennifer Grey

Aici, Baby îl cunoaște pe instructorul de dans Johnny (Patrick Swayze), care o va iniția pe adolescenta de 17 ani în tainele fascinante ale dansului. Mișcările senzuale și magia dansului îi conduc pe cei doi într-o poveste de dragoste furtunoasă. „Nobody puts Baby in a corner” rămâne o replică celebră din acest film, anunțând începuturile mișcării de emancipare feminină.

6. Ghost / Fantoma mea iubită (1990)

Spoiler: Sam Wheat (Patrick Swayze) este ucis chiar la începutul filmului.

Astfel, el trebuie să învețe regulile vieții de apoi pentru a găsi o modalitate de a comunica cu Molly (Demi Moore), iubita sa rămasă în viață.

“Ghost” este o dramă emoționantă și totodată o meditație asupra iubirii care depășește toate granițele.

5. The Bodyguard / Bodyguard (1992)

Regretata cântăreață Whitney Houston și-a făcut debutul în actorie în acest thriller romantic despre o vedetă pop (Houston) și bodyguardul (Kevin Costner) repartizat protecției sale.

  • Actori prinicipali: Kevin Costner si Whitney Houston

În anii ‘90, când a fost lansat, filmul a fost criticat și a primit șapte nominalizări la Premiile Zmeura de Aur (opusul Oscarurilor).

Acum, însă, “Bodyguard” a devenit un film cult clasic și o adevărată colecție de referințe la cultura pop americană.

4. Sweet November / Idilă de noiembrie (2001)

Orice romantic incurabil a văzut măcar o dată în viață “Sweet November”, o dramă superbă despre doi tineri care decid să formeze un cuplu doar pentru o lună.

Keanu Reeves joacă rolul unui director de publicitate dependent de muncă, iar Charlize Theron interpretează o femeie excentrică și fermecătoare.

Idila de noiembrie îi va schimba pe amândoi într-un mod atât de profund încât nimic nu va mai putea fi la fel vreodată.

3. Titanic (1997)

Bineînțeles că “Titanic” nu putea lipsi din lista celor mai bune filme de dragoste din toate timpurile.

  • Premii Oscar: 11

Câștigător a 11 premii Oscar, povestea de iubire inocentă dintre Jack (Leonardo DiCaprio) și Rose (Kate Winslet) continuă să aibă un impact în lumea cinematografică, în timp ce publicul continuă să se întrebe dacă Jack și Rose nu ar fi putut împărți acea bucată de lemn.

2. The Notebook / Jurnalul (2004)

Bazat pe un roman scris de Nicholas Sparks, această poveste de dragoste se întinde pe parcursul a zeci de ani, prezentând viața unui cuplu din anii ’40 și realitatea dură a modului în care relația s-a transformat la bătrânețe.

Emoționant, amuzant, romantic, tragic – “The Notebook” conține toate ingredientele unui film de dragoste autentic.

Chimia dintre protagoniștii Ryan Gosling și Rachel McAdams, care au format un cuplu și în viața reală, este, de fapt, ingredientul cheie care a adus un succes nebănuit filmului.

1.Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Strălucirea eternă a minții neprihănite (2004)

“Eternal Sunshine of the Spotless Mind” încalcă toate regulile clasice ale unui film de dragoste, datorită unui scenariu complex, inedit și inteligent.

Filmul începe după ce cuplul de protagoniști s-a despărțit deja.

Joel (Jim Carrey) suferă groaznic în urma despărțirii și decide să apeleze la o procedură prin care să o șteargă din memorie pe fosta lui iubită, Clementine (Kate Winslet).

Călătoria prin mintea lui Joel și amintirile dulci-amărui din relația lui cu Clementine ne oferă șansa de a privi în retrospectivă propriile relații și de a fi recunoscători pentru orice moment petrecut alături de persoana pe care am iubit-o, o iubim sau o vom iubi.

Tu ce filme de dragoste ai in topul personal?

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Episodul 70 din Povestea Noastra (Bizim Hikaye)

Articolul Urmator

Top 15 Filme de Crăciun de Văzut în Familie

Cele mai populare