Istoria, importantă şi evoluţia burgerului în societatea modernă actuală

Cel mai popular preparat culinar din meniurile restaurantelor şi fast-food-urilor din întreaga lume poartă numele simplu de “burger şi este preferat deopotrivă de consumatorii de vârste mici, cât şi de adulţi, ca şi masa principală sau gustare, în orice context. America ia în calcul burgerul ca fiind o comoară naţională, gurmanzii îl fotografiază în baruri şi îl postează pe Facebook, mămicile fără timp liber îl comanda pentru copiii lor, oamenii de afaceri îl consumă la prânz, iar reputaţia acestui preparat este din ce în ce mai impresionantă, depăşind chiar pizza şi paştele, kebabul şi sushi-ul. Burgerul ocupă un loc fruntaş în topul preferinţelor consumatorilor în meniul bucătăriei globale, având capacitatea culinară de a se adapta la orice cultură culinară şi de a împrumuta din ingredientele tradiţionale.

Scurt istoric al burgerului

Anual, pe data de 28 mai se sărbătoreşte ziua burgerului la nivel mondial. În ultimii ani, burgerii au înregistrat o creştere semnificativă în preferinţele românilor şi ale consumatorilor la nivel mondial. Cert este că acest preparat, considerat specific bucătăriei americane, îşi are originile în Europa, în Hamburg din Germania.

De-a lungul timpului, hamburgerul a devenit faimos în întreaga lume, fiind pregătit din carne de vită. Clasicul american, aşa cum este cunoscut astăzi, burgerul din carne de vită strâns într-o chiflă a fost inventat între 1885 şi 1904, existând mai multe variante în ceea ce priveşte persoana care l-a creat.

Cele mai citite articole

În anul 1948, fraţii McDonald şi-au transformat restaurantul într-un drive-in care vindea burgeri, cartofi prăjiţi şi shake-uri. Practic, aşa au început să fie asociaţi burgerii cu cartofii prăjiţi. Aceste produse fast-food sunt preparate în principiu din carne de vită, dar există şi variante pentru vegetarieni. Astăzi, burgerii nu mai sunt un produs de fast-food, ci un preparat respectat ce se găsește în toate meniurile de pub-uri, în restaurante şi baruri. Astfel  a apărut şi burgerul cu foiță de aur, burgerii vegetarieni, preparaţi din linte, ciuperci, din fasole, mazăre, quinoa sau alte ingrediente.

Obsesia bucătarilor pentru burgeri este atât de mare, încât îşi fac apariţia pe piaţa burgerii gourmet care pot costa o mică avere şi care se pot consuma cu şampanie.

Burgerii – cele mai populare preparate fast food ale momentului

Romanii prefera să comande burgeri alături de cartofi prăjiţi, inclusiv meniurile au aceste preparate, urmaţi de diferite sortimente de salata, de inele de ceapă, orez sau legume la grătar. În ceea ce priveşte sosurile, gurmanzii comanda sos de maioneze cu usturoi, sos picant sau sos de roşii, iar în topul băuturilor comandate alături de burger se regăsesc apă minerală, băuturile carbogazoase şi berea.

Burgerii continua să fie cele mai populare preparate ale momentului, fiind preferate de tot mai mulţi gurmanzi. Reţeta clasică este transpusa în majoritatea restaurantelor, dar există şi varietăţi ale acestei reţete şi mai multe sortimente de burgeri. Din fericire, există meniuri de burgeri vegani, dar şi din carne de vită cu ou, din carne de curcan, sau alte varietăţi ale acestui preparat renumit în întreaga lume.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum cumperi bariere automate de acces? De ce criterii ții cont?

Articolul Urmator

Alegerea unui constructor de încredere: 4 secrete

Cele mai populare