gedave

KYC – o experiență plăcută pentru clienți și companii

KYC – o experiență plăcută pentru clienți și companii

KYC este prescurtarea de la Know Your Customer, termen în engleză care tradus înseamnă „Cunoaște-ți clientul”. Mai exact, este vorba de un proces utilizat de bănci, instituții financiare și alte entități reglementate, pentru a verifica identitatea și informațiile despre clienții lor înainte de a le oferi servicii financiare. Scopul KYC este de a preveni spălarea de bani, finanțarea terorismului și alte activități ilegale.

KYC înseamnă o grijă deosebită atât pentru clienți, cât și pentru companii, beneficiile fiind de ambele părți. 

Pentru clienți:

 • Protejează împotriva fraudei și a furtului de identitate, deoarece se asigură că identitatea și informațiile personale ale clienților sunt verificate și protejate împotriva utilizării neautorizate sau frauduloase.
 • Oferă un acces mai ușor la servicii financiare, deoarece prin furnizarea documentelor și informațiilor necesare în procesul KYC, clienții pot obține mai ușor acces la servicii financiare, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, obținerea unui credit sau investirea în instrumente financiare.
 • Crește gradul de încredere în relația cu instituțiile financiare, pentru că în efectuarea procesului KYC, clienții pot avea încredere că instituțiile financiare cu care interacționează respectă reglementările și își protejează clienții de riscuri și activități ilegale.

Pentru companii

 • Prin implementarea procesului KYC, companiile se asigură că respectă reglementările anti-spălare de bani, finanțarea terorismului și alte reglementări financiare. Astfel se evită sancțiunile și consecințele legale asociate nerespectării acestor reglementări.
 • KYC ajută companiile să identifice și să analizeze potențialele riscuri asociate clienților și activităților acestora. Prin verificarea și monitorizarea constantă a clienților, se pot identifica și preveni tranzacțiile suspecte sau activitățile ilegale.
 • Procesul KYC demonstrează angajamentul companiilor în asigurarea securității și integrității serviciilor financiare. Aceasta poate duce la o relație mai solidă și de încredere cu clienții, ceea ce poate spori reputația companiei și fidelitatea acestora.

Riscuri KYC

Cele mai citite articole

(sursa: https://www.advisor.ca/magazine-archives_/advisors-edge_/does-kyc-risk-assessment-impede-investor-outcomes/

KYC însemnă și asumarea unor riscuri, nu doar beneficii. Și pe acestea trebuie să le cunoști, pentru a fi cât mai informat cu privire la acest subiect.

 • Expunerea informațiilor personale: Procesul KYC presupune furnizarea de informații personale sensibile către instituțiile financiare sau alte entități reglementate. Există un risc potențial de expunere a acestor informații în cazul în care instituțiile nu implementează măsuri adecvate de securitate pentru protejarea datelor personale.
 • Utilizarea incorectă sau abuzul de informații: Există riscul ca instituțiile financiare să utilizeze informațiile colectate în cadrul procesului KYC în scopuri necorespunzătoare sau să le dezvăluie unor terțe părți fără consimțământul clientului. Aceasta poate duce la abuzuri, spam sau alte probleme de confidențialitate.
 • Inconvenient pentru clienți: Procesul KYC poate implica cerințe suplimentare de documentare și verificare pentru clienți, ceea ce poate fi uneori un proces dificil sau consumator de timp. Acest lucru poate crea un disconfort sau un inconvenient pentru clienți, mai ales în cazul în care trebuie să furnizeze periodic informații actualizate.
 • Eroare umană sau interpretare greșită: Există riscul ca instituțiile financiare să comită erori în procesul KYC sau să interpreteze greșit informațiile furnizate de către clienți, ceea ce poate duce la refuzul de servicii sau la întreruperi nejustificate ale conturilor clienților.
 • Dependența de tehnologie: Procesul KYC implică adesea utilizarea tehnologiei pentru a verifica și valida informațiile furnizate de clienți. Riscul unei dependențe excesive de tehnologie poate duce la eșecuri ale sistemelor sau la vulnerabilități în securitatea datelor.

Este esențial să recunoaștem importanța procesului KYC în asigurarea unui mediu financiar sigur și sănătos și să ne implicăm în acest proces în mod activ.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cadouri corporate personalizate: de ce USB-urile sunt o alegere excelentă

Articolul Urmator

De unde îți iei hainele pentru vara aceasta

Cele mai populare