gedave

La ce să te aștepți în timpul primei luni cu aparat dentar

Tratamentul ortodontic constituie o necunoscută pentru majoritatea persoanelor care urmează să devină purtători de aparat dentar, iar în general experiența ridică multiple semne de întrebare, cât ai îngrijorări în mintea pacienților. Dacă te afli în această situație și te pregătești să începi tratamentul ortodontic, este important să știi la ce să te aștepți în timpul primei luni cu aparat dentar.

Primele zile de la montarea aparatului dentar

În primele zile după ce îți este montat aparatul dentar, vei avea nevoie de un timp de adaptare, care poate varia de la o persoană la alta. Este posibil să simți o ușoară presiune și disconfort la nivelul dinților și al gingiilor, deoarece aparatul ortodontic își exercită efectul asupra dinților pentru a-i alinia în poziția corectă. În majoritatea cazurilor, senzația de disconfort este temporară și în cele din urmă va dispărea pe măsură ce te obișnuiești cu aparatul dentar.

Prima lună de la montarea aparatului dentar

În timpul primei luni, este posibil ca pe lângă disconfortul la nivelul dinților să întâmpini dificultăți în consumul anumitor alimente. În funcție de tipul de aparat dentar utilizat, există inclusiv o serie de restricții cu privire la alimentele pe care le poți consuma. De exemplu, dacă urmează să porți un aparat dentar metalic, este recomandat să eviți alimentele tari, crocante sau lipicioase, care ar putea provoca dislocarea brackeților. Pentru a ușura procesul de mestecare, medicul stomatolog poate sugera consumul de alimente moi și tăiate în bucăți mici.

Cele mai citite articole

Pe măsură ce te obișnuiești cu aparatul dentar, este posibil să observi că anumite sunete sau litere devin mai dificil de pronunțat, lucru datorat faptului că aparatul ortodontic exercită presiune asupra dinților și a mușchilor implicați în vorbire. Exersarea pronunției, prin participarea activă la conversații sau cu ajutorul unui logoped, poate ajuta la reducerea acestor efecte și la îmbunătățirea comunicării în timpul purtării aparatului dentar.

Controalele la stomatolog

În timpul primei luni cu aparat dentar, este posibil să fie necesară efectuarea unor controale la cabinetul medicului ortodont, pentru a urmări progresul tratamentului și pentru a face eventuale ajustări la aparatul dentar. Specialistul în ortodontie Bucuresti îți va explica care sunt lucrurile pe care trebuie să le eviți în primele săptămâni de tratament și îți va oferi sfaturi privind îngrijirea corespunzătoare a aparatului dentar.

Pe lângă ajustările regulate la cabinetul ortodontului, este important să ai grijă de igiena orală adecvată acasă. Îngrijirea dinților și a aparatului dentar este esențială pentru menținerea unei sănătăți orale optime. Spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și utilizarea aței dentare în fiecare zi sunt practici necesare pentru a evita acumularea plăcii bacteriene și apariția cariilor.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum aleg cel mai sigur mod de transport a electrocasnicelor și electronicelor peste hotare?

Articolul Urmator

Cum să îți protejezi casa împotriva deteriorării și a altor factori de mediu

Cele mai populare