gedave

Prevenirea parodontozei: 5 recomandări pentru o sănătate orală optimă

Prevenirea parodontozei: 5 recomandări pentru o sănătate orală optimă

Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boala parodontală, este o afecțiune gingivală cauzată de acumularea plăcii bacteriene. Aceasta duce la apariția inflamațiilor la nivelul acestui țesut, care treptat se pot transforma în infecții care afectează grav gingia. Treptat, infecțiile pot afecta și țesutul dentar, așa că parodontoza este asociată cu un risc crescut de pierdere a dinților.

Așadar, vorbim despre o afecțiune dentară gravă. Deoarece întotdeauna este mult mai bine să previi decât să tratezi, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi de îngrijire a danturii și a cavității bucale prin care să minimizezi riscurile de apariție a parodontozei.

1. Periază-ți dinții de două ori pe zi

O primă regulă, ce nu ar trebui neglijată sub nicio formă, este aceea a respectării cu strictețe a igienei dentare. Dinții vor trebui periați de două ori pe zi, dimineața și seara, asigurându-te că îi cureți foarte bine. Astfel, vei îndepărta placa bacteriană și vei preveni acumularea acesteia în exces în regiunea gingiilor și deteriorarea acestui țesut.

Pentru a realiza un periaj eficient, este recomandat să folosești o periuță de dinți cu peri moi, care va fi suficient de delicată pentru gingii, și o pastă de dinți cu fluor, ideală pentru sănătatea smalțului dentar. În timpul periajului, este important să acorzi atenție fiecărui dinte și să efectuezi mișcări circulare și ușoare pentru a îndepărta placa bacteriană.

2. Folosește ața dentară și periuța interdentară

Bacteriile nu se acumulează doar pe suprafața dinților, ci și între aceștia. În timpul periajului cu o periuță de dinți obișnuită, există riscul ca spațiile dintre dinți să nu fie curățate în mod corespunzător și să rămână resturi alimentare, care vor favoriza proliferarea bacteriilor. Așadar, după periajul obișnuit, ar trebui să folosești și o periuță interdentară. Același efect poate fi obținut și cu ajutorul aței dentare, care va curăța în mod eficient resturile acumulate între dinți.

3. Nu ezita să folosești și apa de gură

Cele mai citite articole

Beneficiile folosirii apei de gură sunt multiple și contribuie la menținerea unei sănătăți orale optime. Igiena orală se poate considera completă și după utilizarea acesteia. Astfel, vei putea îndepărta mai bine placa bacteriană din cavitatea orală, în special pe cea prezentă la nivelul gingiilor. În plus, și apa de gură poate ajuta la îndepărtarea resturilor alimentare. Asigură-te mereu că folosești apa de gură conform indicațiilor de pe ambalaj.

4. Adoptă un stil de viață sănătos

Pentru a putea să îți păstrezi sănătatea orală, va trebui să adopți o serie de obiceiuri echilibrate și să renunți la cele nocive. Ar trebui să încerci să reduci consumul de băuturi acidulate sau de alimente bogate în zahăr, deoarece acestea creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 

Un alt obicei nociv, extrem de periculos pentru sănătatea dentară și pentru bunăstarea organismului în general, este fumatul. Fumătorii au un risc mult mai crescut de a se confrunta cu parodontoza și cu alte probleme dentare. Dacă deja te confrunți cu simptome, fie ele și incipiente, riscul ca acestea să se agraveze este mai mare dacă ești fumător. Așadar, este recomandat să reduci consumul de tutun sau chiar să îl oprești.

5. Mergi regulat la stomatolog

Vizitele regulate la stomatolog sunt de o importanță crucială în prevenirea și tratarea parodontozei, precum și a tuturor afecțiunilor dentare. Există oricând riscul de apariție a unor afecțiuni, iar controalele periodice te ajută să le depistezi pe acestea din timp și să administrezi rapid un tratament. Astfel, poți evita acumularea de placă bacteriană, scăpând de multe alte probleme mai serioase.

Dacă, totuși, ai de-a face cu simptome care ar putea indica această afecțiune, mergi imediat la stomatolog. Dacă ai nevoie de tratament parodontal în Timișoara, poți apela cu încredere la specialiștii de la clinica Smile Vision. Aceștia îți pot oferi servicii de calitate și lucrări de durată, care vor rezista testului timpului.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Alăptare vs. lapte praf – cum faci alegerea corectă

Articolul Urmator

Cum să îți alegi medicul stomatolog? 5 aspecte de care să ții cont

Cele mai populare