gedave

Suferi de artrită? Iată ce saltea trebuie să alegi!

Cu toții merităm să avem parte de un somn confortabil, dar acest lucru nu este atât de simplu pentru toată lumea. Există multe cauze care ne pot perturba somnul, iar durerea este unul dintre cei mai importanți factori care ne pot sta în calea obținerii unei odihne corespunzătoare. Pentru persoanele care suferă de artrită, de exemplu, un somn confortabil poate părea aproape imposibil.

În acest articol vom detalia legătura dintre artrită și somn și vă vom da câteva sfaturi despre cum puteți dormi confortabil. Chiar dacă aveți artrită, există soluții pentru a vă odihni așa cum trebuie, de la anumite tratamente adjuvante până la alegerea unei saltele ortopedice potrivite.

Să începem cu începutul! Ce este artrita?

Artrita este o denumire generală, folosită pentru a reprezenta peste 200 de tipuri de afecțiuni ale articulațiilor. Deși această boală apare în general la persoanele trecute de prima tinerețe, artrita îi poate afecta chiar și pe tineri și poate duce la apariția unor complicații care pot cauza dizabilități locomotorii. De artrită pot suferi și atleții de performanță sau sportivii care fac extrem de mult efort fizic.

Așadar, pacienții vor avea articulațiile inflamate, ceea ce va reduce mobilitatea membrelor, astfel că vor apărea dureri majore. Acest lucru se întâmplă pentru că membrana care acoperă osul (numită și cartilaj) începe să se erodeze, astfel că nu va mai asigura mobilitatea corectă dintre cele două oase. Așadar, articulațiile vor deveni din ce în ce mai puțin flexibile.

De ce durerile de artrită apar mai mult în timpul nopții?

Durerea ar putea fi exacerbată noaptea din mai multe motive, inclusiv scăderea naturală a nivelului de cortizon. Acesta este un hormon antiinflamator. În plus, durerile se pot intensifica atunci când dormiți pe o saltea de pat necorespunzătoare, care vă face să simțiți un disconfort profund. Pe de altă parte, poate fi vorba despre creșterea durerii articulare din punctele de contact, cum sunt umerii și șoldurile, atunci când dormiți pe o parte. O saltea nepotrivită va pune presiune asupra acestor articulații.

Care este cea mai bună poziție de somn pentru artrită?

Poziția de somn contează enorm, deoarece vă poate influența gradul de confort, atât atunci când vă așezați în pat, cât și în ceea ce privește capacitatea de a vă simți confortabil pe tot parcursul nopții. Așadar, găsirea unei poziții potrivite crește șansele de a dormi mai bine. Acest lucru este valabil pentru toată lumea, însă mai ales pentru persoanele care suferă de artrită.

Totuși, pentru că artrita se poate manifesta în diverse moduri, nu există o poziție de somn ideală, care să fie potrivită pentru toți pacienții. Cea mai bună poziție de somn va depinde de natura durerii pe care o are fiecare în parte.

De exemplu, persoanele cu dureri de spate ar putea să doarmă pe o parte, cu o pernă așezată între genunchi. Dacă preferă să doarmă pe spate, ar trebui să așeze o pernă sub genunchi. 

Cele mai citite articole

Persoanele care au dureri de genunchi s-ar putea simți confortabil dormind pe o parte, cu o pernă așezată între genunchi sau să dormind pe spate, cu o pernă sub genunchi.

Cei mai mulți specialiști nu recomandă să dormiți pe burtă, dacă suferiți de artrită. Dacă nu reușiți totuși să vă odihniți în nicio altă poziție, ați putea atenua durerile cu ajutorul unei perne pe care să o așezați sub abdomen. Acest lucru ajută la menținerea șoldurilor ridicate și aliniate cu coloana vertebrală.

În oricare dintre aceste cazuri, esențial este ca aliniamentul coloanei vertebrale să fie unul natural și corect. Este important să vă asigurați că dormiți pe o saltea ortopedica premium pentru a avea o susținere corespunzătoare a coloanei vertebrale. Astfel veți reduce tensiunea din toate punctele de presiune. De asemenea, asigurați-vă că perna pe care o folosiți acționează în același fel!

Cum afectează artrita somnul?

Nu este ceva neobișnuit ca durerea sau inflamația, precum și reducerea mobilității articulațiilor, să vă afecteze calitatea somnului.

Statisticile arată că persoanele care suferă de artrită sunt mai predispuse la insomnie față de cele care nu au această afecțiune. Dificultatea de a adormi sau a vă menține într-o stare de somn profund poate fi direct influențată de durerile articulare. În plus, pacienții care au artrită se pot confrunta adesea și cu anxietate sau depresie, astfel că tulburările de somn devin din ce în ce mai accentuate.

Influența somnului asupra artritei

Artrita poate avea un impact negativ asupra somnului, astfel că pacienții vor adormi mai greu și nu vor avea un somn confortabil pe tot parcursul nopții. La polul opus, somnul corespunzător poate ameliora simptomele, la fel cum lipsa acestuia poate accentua durerile și celelalte simptome.

Un somn de slabă calitate ar putea crește riscul de a deveni deprimat, pentru că acesta influențează direct modul în care funcționează sistemul nervos central, agravează inflamația și diminuează starea emoțională.

Totuși, dacă privim partea bună a lucrurilor, un somn de bună calitate vă poate ajuta mușchii să se recupereze, ceea ce va duce la reducerea oboselii și la îmbunătățirea stării de spirit. Astfel, și percepția durerii va fi minimizată.

În concluzie? Oricine suferă de artrită ar trebui să considere somnul o prioritate. Dacă vă odihniți corespunzător, veți putea cu siguranță să gestionați mai eficient simptomele și să puteți preveni agravarea lor în timp.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce este incinerarea si care sunt etapele acesteia?

Articolul Urmator

Cum sa iti surprinzi copilul de 1 iunie: sfaturi si idei

Cele mai populare