gedave

Tipuri de pavaje pe care trebuie sa le amenajezi in curte

Amenajarea unei gradini necesita putin simt estetic si cateva materiale de finisare pe care le poti gasi, cu usurinta, in magazinele de specialitate. Pentru realizarea pavajelor, exista mai multe optiuni, iar, ca sa te bucuri pe deplin de gradina ta, poti opta pentru intercalarea materialelor, pentru pavare cu putin spatiu verde, astfel incat, ambele sa se poata complimenta reciproc. Iata cateva tipuri de pavaje pe care le poti folosi pentru gradina ta, astfel incat sa iti poti crea un spatiu cu adevarat perfect.

Pavaje din piatra naturala

Unul dintre cele mai durabile tipuri de pavaje este cel realizat din piatra naturala. Acesta rezista pentru multa vreme chiar si in conditii exterioare cu adevarat dificile. Piatra naturala mai poate fi folosita pentru orice lucrare de amenajare a curtii, astfel ca vei ajunge sa faci o achizitie avantajoasa, daca alegi un astfel de pavaj. In general, pentru exterior poti folosi ardezia, care se comporta foarte bine chiar si la trafic, insa, poti opta chiar si pentru placi de travertin, marmura sau granit, in varianta prelucrata si fiamata.

Pavaje din beton amprentat

Aceste tipuri de pavaje sunt unele dintre cele mai cunoscute si utilizate, fiind usor de montat si de intretinut si fiind foarte rezistente la trafic, chiar si in cazul autoturismelor. Betonul folosit pentru pavaje din beton amprentat este aditivat, astfel incat sa creasca rezistentele materialului dar si elasticitatea acestuia, mai ales pentru ca trebuie sa raspunda unor solicitari foarte inalte. Expunerea constanta la cicluri repetate de inghet-dezghet, actiunea razelor ultraviolete dar si greutatea si incarcarile punctuale, fiecare dintre acestea ar putea aduce prejudicii betonului, insa, datorita aditivilor, el se va comporta foarte bine in timpul acestor solicitari.

Pavaje din piatra cubica

Cele mai citite articole

Cu siguranta, ai vazut macar o data un astfel de pavaj. Datorita rezistentei, piatra cubica poate fi folosita in orice context, fiind preferata, asadar, atat pentru lucrari edilitare cat si pentru lucrari personale, individuale. Din punct de vedere al costurilor, piatra cubica este accesibila, insa, pretul aplicarii materialelor poate fi usor mai ridicat fiindca este nevoie de aplicare individuala a pietrelor pentru ca pavajul sa iasa perfect. Cu toate acestea, insa, durata medie de viata a pavajelor realizate din piatra cubica depaseste 10 ani, valoare ce depinde, fireste, de gradul de expunere si exploatare a suprafetelor.

Pavaje din caramida

Caramida este, de fapt, un lut ars, cu duritate crescuta, material care se comporta foarte bine la solicitari mecanice. Nu intamplator caramida este folosita chiar si in cazul lucrarilor de constructii, deoarece are capacitatea de a prelua solicitarile, in mod eficient. In acelasi fel, caramida se comporta foarte bine chiar si in cazul pavajelor, oferind suprafete traficabile cu rezistenta foarte mare de in timp, de circa 5-10 ani.

Fiecare tip de pavaj are plusurile si avantajele sale, alegerea sa fiind, in definitiv, o chestiune de gusturi, de buget sau de estetica. Fiecare dintre acesti factori determina alegerea unuia dintre tipurile de pavaje mentionate, insa, ce ar trebui sa stii este faptul ca fiecare pavaj, indiferent de material, va necesita lucrari corecte de punere in opera si exploatare, dar si o grija speciala pentru mentenanta acestuia. 

Este important sa verifici starea pavajelor, din cand in cand, si sa intervii acolo unde este nevoie de reparatii sau inlocuiri, astfel incat sa nu fie compromis tot sistemul din cauza unor deficiente minore, inerente in timp. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

10 sfaturi pentru antreprenorii la început de drum

Articolul Urmator

5 criterii pentru alegerea unor pantofi sport pe care să îi porți nu doar la antrenamente

Cele mai populare