gedave

Top 25 cele mai noi filme SF

Filmul SF are o lungă istorie, începând de la primele sale forme în cinematografia mută și evoluând de-a lungul anilor într-un gen plin de creativitate și inovație. De-a lungul timpului, regizori talentați au adus pe ecran o varietate de subgenuri SF, cum ar fi călătoriile în timp, explorarea spațiului cosmic, viitorul distopic sau inteligența artificială.

Unul dintre motivele pentru care filmele SF atrag atât de mulți oameni este capacitatea lor de a ne transporta în lumi necunoscute, unde limitele realității sunt extinse sau chiar eliminate complet. Aceste filme ne permit să visăm, să ne întrebăm „Ce-ar fi dacă?” și să explorăm posibilități nemaipomenite.

Îți prezentăm în continuare o listă captivantă de filme SF care te vor purta în lumi fantastice și tehnologii uluitoare.

25. Snake Eyes: G.I. Joe Origins (2021)

 • Actorii principali: Henry Golding, Andrew Koji, Úrsula Corberó, Samara Weaving
 • Regia: Robert Schwentke
 • Data lansării: 21 octombrie 2021

Povestea urmărește călătoria lui Snake Eyes de la un trecut tulburat până la devenirea unui războinic priceput. El caută răzbunare pentru moartea tatălui său și se alătură unui clan japonez numit Arashikage. Snake Eyes trece prin antrenamente intense și devine apropiat de liderul clanului, Hard Master, interpretat de actorul Iko Uwais.

Pe măsură ce Snake Eyes câștigă încrederea clanului Arashikage, el se află în mijlocul unei conspirații periculoase care implică o organizație criminală numită Cobra. Împreună cu aliații săi se confruntă cu provocări mortale și trebuie să-și înfrunte demonii interiori.

Chiar dacă „Snake Eyes: G.I. Joe Origins” se concentrează mai mult pe acțiunea militară și aventură, există elemente SF prezente în universul filmului, care contribuie la atmosfera sa de ficțiune și îi oferă o notă distinctivă.

24. Reminiscence (2021)

 • Actorii principali: Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Hugh Jackman
 • Regia: Lisa Joy
 • Data lansării: 18 august 2021

Acțiunea filmului are loc într-un viitor apropiat, într-un oraș inundat din Miami. Jackman interpretează personajul lui Nick Bannister, un investigator particular specializat într-o tehnologie numită „reminiscență”. Această tehnologie le permite oamenilor să revadă și să experimenteze amintirile lor într-un mod realist și intens.

Când o femeie misterioasă numită Mae, interpretată de Rebecca Ferguson, apare în viața lui Nick, acesta se implică într-o căutare periculoasă pentru a descoperi adevărul din spatele dispariției ei. Pe măsură ce investighează trecutul ei și călătorește prin amintirile sale, Nick își dă seama că nimic nu este ceea ce pare și că există forțe malefice implicate.

23. The Suicide Squad (2021)

 • Actorii principali: Margot Robbie, Joel Kinnaman, Idris Elba, Alice Braga, Pete Davidson, Jai Courtney
 • Regia: James Gunn
 • Data lansării: 28 iulie 2021

Filmul urmărește o echipă de supervillains selectați, cunoscuți sub numele de Task Force X sau Suicide Squad, care sunt recrutați de guvernul american pentru a îndeplini misiuni periculoase în schimbul reducerii pedepselor lor. De data aceasta, echipa este trimisă într-o misiune pe insula Corto Maltese, o țară sud-americană coruptă și periculoasă.

Printre membrii Suicide Squad se numără personaje precum Harley Quinn, Bloodsport, Ratcatcher 2 și Peacemaker, care trebuie să înfrunte o serie de obstacole și să se confrunte cu amenințările din Corto Maltese.

Filmul se remarcă prin tonul său plin de umor negru, acțiunea intensă și personajele excentrice. James Gunn aduce propria sa viziune și stil regizoral distinctiv, combinând elemente de comedie, violență și dramă pentru a crea o experiență de divertisment captivantă.

22. Eternals (2021)

 • Actorii principali: Richard Madden, Angelina Jolie, Gemma Chan, Kit Harington, Salma Hayek
 • Regia: Chloé Zhao
 • Data lansării: 4 noiembrie 2021

Eternals” explorează povestea unui grup de ființe superputernice numite Eternals, care au fost trimise pe Pământ de către entitatea cosmică cunoscută sub numele de Celestial pentru a proteja umanitatea de amenințările deviante. Acești eroi au existat de mii de ani și au influențat evenimentele istorice de-a lungul timpului în moduri discrete.

Pe măsură ce evenimente catastrofale amenință să distrugă lumea și umanitatea se confruntă cu noi pericole, Eternals se reunesc pentru a-și proteja planeta adoptivă și pentru a înțelege misiunea lor și locul lor în univers.

21. Everything Everywhere All at Once (2022)

 • Actorii principali: Michelle Yeoh, Jenny Slate, Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan, James Hong
 • Regia: Dan Kwan, Daniel Scheinert
 • Data lansării: 11 martie 2022

Filmul se concentrează asupra personajului principal, Ma, o femeie în vârstă care duce o viață monotonă și lipsită de aventură. Viața ei se schimbă în mod neașteptat când descoperă că are abilitatea de a călători prin universuri paralele și de a accesa puteri supranaturale.

Pe măsură ce călătorește prin dimensiuni alternative și întâlnește versiuni diferite ale ei însăși, Ma este pusă în fața unui pericol iminent care amenință să distrugă întregul multivers. Ea trebuie să învețe să-și accepte puterile și să-și găsească curajul pentru a se confrunta cu acest pericol și a salva lumea.

20. Knights of the Zodiac (2023)

 • Actorii principali: Famke Janssen, Madison Iseman, Sean Bean, Mark Dacascos, Nick Stahl
 • Regia: Tomasz Baginski
 • Data lansării: 28 aprilie 2023

Când o zeiță a războiului se reîncarnează în trupul unei tinere fete, Seiya, un orfan de pe străzi, descoperă că este destinat să o protejeze și să salveze lumea. Dar acest lucru se întâmplă doar dacă el poate înfrunta propriul său trecut și poate să devină un Cavaler al Zodiacului.

Pe parcursul aventurii sale, Seiya întâlnește și se alătură altor Cavaleri Zodiacului, fiecare având propriile puteri și constelații. Ei formează o echipă pentru a înfrunta amenințările și răul care amenință lumea.

19. Black Widow (2021)

 • Actorii principali: Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour, Rachel Weisz
 • Regia: Cate Shortland
 • Data lansării: 7 iulie 2021

Filmul explorează originea și trecutul Natashei Romanoff, inclusiv perioada în care a fost antrenată într-un program de spionaj cunoscut sub numele de Red Room. Ea se reuneste cu „familia” ei adoptivă formată din Yelena Belova, Melina Vostokoff, Alexei Shostakov/Gardianul Roșu. Ei se confruntă cu o amenințare din trecutul lor, Dreykov, care este implicat în funcționarea Red Room și controlul asupra Văduvei Negre.

Filmul conține secvențe de acțiune spectaculoase, momente emoționante și explorarea relațiilor complexe dintre personaje.

18. Mad God (2022)

 • Actorii principali: Hans Brekke, Alex Cox, Satish Ratakonda, Niketa Roman, Harper Taylor, Brynn Taylor
 • Regia: Phil Tippett
 • Data lansării: 16 iunie 2022

Filmul prezintă o poveste întunecată și suprarealistă, în care protagonista, un agent al războiului, călătorește printr-o lume bizară și grotescă. Ea se luptă cu monștri și cu forțe întunecate în încercarea de a-și îndeplini misiunea.

Un aspect remarcabil al filmului este tehnică de animație stop-motion utilizată. Fiecare cadru a fost creat manual, folosind modele în miniatură și păpuși articulate, care au fost apoi fotografiate și animate într-o succesiune rapidă pentru a crea iluzia mișcării.

17. Black Panther: Wakanda Forever (2022)

 • Actorii principali: Martin Freeman, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Tenoch Huerta
 • Regia: Ryan Coogler
 • Data lansării: 11 noiembrie 2022

Filmul continuă povestea regatului Wakanda, o națiune africană avansată tehnologic și ascunsă de restul lumii. După moartea regelui T’Challa/Black Panther, regatul este în doliu și se confruntă cu provocări și amenințări majore.

Pe măsură ce poporul Wakanda se pregătește să treacă peste pierderea regelui lor și să abordeze o nouă etapă, eroii wakandezi, împreună cu Nakia și Everett Ross, lucrează la crearea unui viitor strălucitor pentru Wakanda.

16. The Adam Project (2022)

 • Actorii principali: Ryan Reynolds, Zoe Saldana, Jennifer Garner, Catherine Keener, Mark Ruffalo, Walker Scobell
 • Regia: Shawn Levy
 • Data lansării: 11 martie 2022

Povestea urmărește un om de știință, interpretat de Mark Ruffalo, care călătorește în trecut pentru a se întâlni cu versiunea mai tânără a tatălui său, jucat de Ryan Reynolds, în încercarea de a salva viitorul. Împreună, ei se alătură și unei tinere interpretată de Walker Scobell, care se alătură lor în aventură.

Filmul explorează teme de călătorie în timp, legături familiale și consecințele acțiunilor noastre asupra viitorului. În timp ce personajele se luptă să rezolve dilemele temporale și să salveze lumea, relațiile lor se dezvoltă și se consolidează în călătoria lor plină de pericole.

15. Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023)

 • Actorii principali: Michelle Pfeiffer, Evangeline Lilly, Paul Rudd, Jonathan Majors
 • Regia: Peyton Reed
 • Data lansării: 

Supereroii parteneri Scott Lang și Hope Van Dyne se reunesc pentru a continua aventurile lor ca Ant-Man și Wasp. Alături de părinții lui Hope și de fiica lui Scott, Cassie Lang, familia se aventurează în Tărâmul Cuantic, explorând și interacționând cu creaturi stranii. 

Această nouă aventură va testa limitele posibilului și îi va provoca pe eroi să-și folosească abilitățile și inteligența pentru a depăși obstacolele și amenințările în calea lor.

Filmul oferă o combinație de acțiune spectaculoasă, umor și elemente științifico-fantastice, oferind fanilor o nouă călătorie captivantă în universul Marvel.

14. Godzilla vs. Kong (2021)

 • Actorii principali: Millie Bobby Brown, Eiza González, Alexander Skarsgård, Rebecca Hall, Kyle Chandler, Kaylee Hottle, Danai Gurira
 • Regia: Adam Wingard
 • Data lansării: 31 martie 2021

Povestea se concentrează pe un conflict epic între cele două creaturi gigantice, Godzilla și Kong, care se confruntă într-o bătălie pentru supremație. În timp ce umanitatea se confruntă cu consecințele distructive ale acestui conflict, un grup de oameni încearcă să descopere adevărul ascuns în spatele războiului dintre cele două creaturi și să găsească o soluție pentru a opri distrugerea masivă.

Filmul îmbină scenele spectaculoase de acțiune și efecte vizuale impresionante cu povestea care explorează legăturile dintre oameni și monștri. În timp ce Godzilla și Kong se înfruntă în lupte epice, se dezvăluie și intrigi și secrete legate de originile și puterile acestor titani.

13. Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure (2022)

 • Actorii principali: Bill Wise, Josh Wiggins, Milo Coy, Natalie L’Amoreaux, Jessica Brynn Cohen, Sam Chipman
 • Regia: Richard Linklater
 • Data lansării: 13 martie 2022

Cele mai citite articole

Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure” este un film care explorează primele aselenizări din vara anului 1969, prezentând povestea din două perspective interconectate. Pe de o parte, filmul arată perspectiva astronauților și a centrului de comandă asupra acestui succes extraordinar, iar, pe de altă parte, prezintă perspectiva unui copil din Houston, Texas, care are propriile visuri intergalactice.

Inspirat din experiența de viață a regizorului Richard Linklater, nominalizat la Oscar, „Apollo 10 1/2: A Space Age Adventure” surprinde viața din America anilor ’60, concentrându-se pe o poveste despre maturizare, societate și o aventură cu totul ieșită din comun. Filmul explorează modul în care evenimentele spațiale captivante din acea perioadă au influențat și inspirat visurile și imaginația copilului din Texas.

12. Space Oddity (2022)

 • Actorii principali: Kyle Allen, Alexandra Shipp, Kevin Bacon
 • Regia: Kyra Sedgwick
 • Data lansării: 12 iunie 2022

Alex este un inginer a cărui carieră a fost abandonată de moartea fratelui său mai mare, Tom. Copleșit de durere și conștient că trăiește pe o planetă care se stinge, Alex decide că viitorul său se află în stele. Într-o zi, el adună familia împreună pentru a le spune celor dragi că a fost acceptat într-o misiune finanțată privat pentru colonizarea planetei Marte și că, după încă zece ani de pregătire riguroasă, va părăsi Pământul pentru totdeauna.

Lucrurile devin pentru el și mai complicate, în momentul în care o poveste de dragoste neașteptată îl pune în fața unei alegeri: să urmeze o călătorie incertă spre stele sau să se lanseze într-o călătorie a inimii și mai incertă.

11. Zanox – Kockázatok és mellékhatások (2022)

 • Actorii principali: Elõd Bálint, Lili Erdõs, András Hatházi
 • Regia: Gábor Benö Baranyi
 • Data lansării: 26 mai 2022

Povestea se învârte în jurul personajului Misi, care beneficiază de o descoperire farmaceutică ce îi permite să călătorească în timp prin consumul unui rachiu de casă special. 

Inspirat de această posibilitate neobișnuită, Misi decide să acționeze curajos și să-și urmeze inima în relația cu Janka, persoana de care este îndrăgostit de mult timp. Însă, pe măsură ce călătoria în timp avansează, Misi realizează că trebuie să facă față unor provocări și obstacole neprevăzute. În același timp, el se confruntă cu epuizarea rachiului de casă, combustibilul necesar pentru călătoriile sale temporale. 

„Zanox – Kockázatok és mellékhatások” oferă o combinație intrigantă de umor, romantism și elemente de științifico-fantastic, aducând în prim-plan aventurile și peripețiile lui Misi în căutarea fericirii și împlinirii personale.

10. Free Guy (2021)

 • Actorii principali: Ryan Reynolds, Taika Waititi
 • Regia: Shawn Levy
 • Data lansării: 11 august 2021

Filmul prezintă povestea lui Guy, un personaj non-jucător (NPC) într-un joc video open-world numit „Free City”. Viața lui Guy se schimbă complet atunci când descoperă că lumea în care trăiește este, de fapt, un joc și că poate deveni eroul propriului său destin. Într-o încercare de a salva lumea virtuală de la distrugere, Guy se lansează în aventuri pline de acțiune și umor.

Pe măsură ce Guy explorează jocul și interacționează cu alți jucători și NPC-uri, el devine un simbol de inspirație pentru toți cei din jurul său. Își folosește abilitățile neașteptate pentru a înfrunta antagonistul jocului și pentru a încerca să-și găsească propria libertate și fericire.

9. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

 • Actorii principali: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor
 • Regia: Sam Raimi
 • Data lansării: 4 mai 2022

Doctor Strange in the Multiverse of Madness” este continuarea filmului „Doctor Strange” din 2016 și face parte din universul cinematografic Marvel.

Filmul îi aduce înapoi pe Doctor Strange, interpretat de Benedict Cumberbatch, într-o nouă aventură plină de acțiune și elemente supranaturale. Povestea se concentrează pe explorarea conceptului de multiverse (multivers), în care există mai multe realități și dimensiuni paralele.

Sub regia lui Sam Raimi, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness” promite să ofere o călătorie spectaculoasă și plină de surprize. Doctor Strange va trebui să se confrunte cu amenințări din multivers și să navigheze prin realități alternative pentru a proteja ordinea și a-și salva propria lume.

8. Mortal Kombat (2021)

 • Actorii principali: Jessica McNamee, Hiroyuki Sanada, Josh Lawson, Joe Taslim, Tadanobu Asano, Ludi Lin, Mehcad Brooks
 • Regia: Simon McQuoid
 • Data lansării: 15 martie 2021

Povestea se învârte în jurul luptei dintre forțele binelui și răului dintr-un univers paralel – Outworld. Războinicii aleși sunt chemați să se lupte într-un turneu mortal pentru a decide soarta Pământului. Ei trebuie să-și descopere și să-și stăpânească puterile speciale și să se confrunte cu luptători formidabili din Outworld.

Filmul aduce în prim-plan personaje iconice din jocurile video, precum Liu Kang, Sonya Blade, Jax Briggs, Sub-Zero, Scorpion și alții. Efectele vizuale impresionante, luptele spectaculoase și omagiile aduse elementelor caracteristice ale jocului video fac parte din atractivitatea filmului.

7. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

 • Actorii principali: Awkwafina, Michelle Yeoh, Simu Liu, Florian Munteanu
 • Regia: Destin Cretton
 • Data lansării: 1 septembrie 2021

Povestea urmărește aventurile lui Shang-Chi, interpretat de Simu Liu, un maestru al artelor marțiale care este atras înapoi în lumea misterioasă a Tatălui, liderul unei organizații criminale cunoscute sub numele de Cele Zece Inele. Împreună cu prietena lui, Katy, interpretată de Awkwafina, Shang-Chi trebuie să descopere secretele trecutului său și să-și înfrunte propriile demoni pentru a-și proteja familia și lumea.

Filmul aduce în prim-plan acțiunea și coregrafia spectaculoasă a artelor marțiale, alături de elemente de fantezie și aventură. În plus, filmul explorează teme legate de identitate, moștenire și puterea interioară.

6. The Wandering Earth 2 (2023)

 • Actorii principali: Andy Lau, Jing Wu, Zina Blahusova
 • Regia: Frant Gwo
 • Data lansării: 22 ianuarie 2023

Într-un viitor apropiat, oamenii descoperă că Soarele se stinge rapid și va distruge Pământul în acest proces. Pentru a supraviețui, ei construiesc motoare uriașe pentru a propulsa planeta către un nou sistem solar, departe de arsurile incendiare ale Soarelui. 

Totuși, călătoria în Univers este periculoasă, iar șansa umanității de supraviețuire depinde de un grup de tineri curajoși care să se implice și să execute o operațiune periculoasă, cu viața lor pe muchie de cuțit, pentru a salva Pământul.

5. Spider-Man: No Way Home (2021)

 • Actorii principali: Zendaya, Tom Holland, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei, Jamie Foxx, Angourie Rice
 • Regia: Jon Watts
 • Data lansării: 16 decembrie 2021

Într-o premieră în universul filmelor Spider-Man, eroul prietenos din cartier se confruntă cu o situație fără precedent – trăiește într-o lume în care nu mai poartă masca și nu mai poate separa viața sa de cea de supererou. 

Însă, atunci când Peter Parker cere ajutorul Doctorului Strange, enigmaticul vrăjitor, misterele și riscurile devin mai mari ca niciodată. Peter se vede nevoit să privească realitatea de a fi Spider-Man cu o perspectivă complet nouă. Astfel, el se confruntă cu decizii dificile și consecințe imprevizibile, care îl vor forța să își reevalueze identitatea și scopul său ca supererou.

4. Dune: Part One (2021)

 • Actorii principali: Jason Momoa, Rebecca Ferguson, Zendaya, Timothée Chalamet
 • Regia: Denis Villeneuve
 • Data lansării: 3 septembrie 2021

Filmul urmărește povestea lui Paul Atreides, un tânăr nobil de pe planeta Caladan, care devine implicat într-o luptă de putere pentru controlul planetei deșertice Arrakis, cunoscută și sub numele de Dune.

În lumea „Dune„, Arrakis este singura sursă a unei mirodenii valoroase numite melanj, care conferă abilități îmbunătățite și este esențială pentru călătoriile spațiale. Paul, interpretat de Timothée Chalamet, este aruncat într-o călătorie periculoasă în momentul în care își descoperă destinul ca posibil salvator al poporului de pe Arrakis, cunoscut sub numele de Fremen.

3. Avatar: The Way of Water (2022)

 • Actorii principali: Zoe Saldana, Kate Winslet, Sigourney Weaver, Sam Worthington
 • Regia: James Cameron
 • Data lansării: 14 decembrie 2022

După peste un deceniu de la evenimentele primului film, „Avatar: The Way of Water” explorează viața familiei Sully, formată din Jake, Neytiri și copiii lor. Această continuare aduce în prim-plan provocările cu care se confruntă această familie, obstacolele pe care trebuie să le depășească și sacrificiile pe care sunt pregătiți să le facă pentru a se proteja unii pe alții. 

În lupta pentru supraviețuire, sunt nevoiți să se angajeze în bătălii și să înfrunte tragedii dureroase.

2. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

 • Actorii principali: Pom Klementieff, Chris Pratt, Dave Bautista, Bradley Cooper, Zoe Saldana, Karen Gillan
 • Regia: James Gunn
 • Data lansării: 1 mai 2023

În „Guardians of the Galaxy Vol. 3” de la Marvel Studios, grupul nostru de eroi atipici se confruntă cu noi provocări și schimbări. Peter Quill, afectat în continuare de dispariția Gamorei, trebuie să reconstruiască echipa în jurul său pentru a proteja Universul și pentru a salva unul dintre membrii lor. 

Reușita acestei misiuni este crucială, deoarece un eșec ar putea aduce sfârșitul Gardienilor așa cum îi știm.

1. Black Clover: Sword of the Wizard King (2023)

 • Actorii principali: Marie Iitoyo, Gakuto Kajiwara, Miyuki Sawashiro, Toshihiko Seki
 • Regia: Ayataka Tanemura
 • Data lansării: 31 martie 2023

În acest film original intitulat „Black Clover: Sword of the Wizard King„, supervizat de către Yūki Tabata, autorul seriei manga originale, se prezintă o poveste distinctă față de cea prezentă în benzile desenate. Acest lungmetraj explorează povestea Regelui Vrăjitor, o parte a narațiunii care nu a fost dezvăluită în lucrarea originală.

Într-o lume în care magia deține o importanță crucială, urmărim aventura unui băiat numit Asta, născut fără abilități magice, care își propune să devină Regele Vrăjitor. În ciuda acestui lucru, el își pune ambiția și curajul la încercare pentru a învinge obstacolele și a-și dovedi puterea. În același timp, Asta și-a dedicat prietenilor săi loiali un legământ de a fi mereu alături de ei și de a-i proteja.

(sursa foto: https://pixabay.com/photos/tablet-video-streaming-movie-watch-6002100/

Explorarea listei de filme noi vă poate ajuta să descoperiți povești fascinante, personaje memorabile și efecte vizuale spectaculoase. Fie că alegeți să vizionați în cinematograf, pe platforme de streaming sau în confortul propriei case, filmele pot oferi o modalitate minunată de a evada din realitate și de a experimenta noi aventuri sau emoții.

În plus, vizionarea filmelor noi vă poate permite să descoperiți noi talente în industria cinematografică și să susțineți munca creatorilor și a echipelor implicate în realizarea acestor producții.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

20+ Filme romantice pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

Articolul Urmator

Cele mai bune 60+ bancuri seci

Cele mai populare