gedave

Ce acte nu trebuie sa iti lipseasca daca pleci in vacanta in strainatate

Ce acte nu trebuie sa iti lipseasca daca pleci in vacanta in strainatate

Vacantele sunt ocaziile perfecte de a ne relaxa, de a cunoaste oameni noi si locuri indepartate sau de a practica sporturile noastre preferate. Fie vara, fie iarna, abia asteptam sa ne bucuram de cateva zile sau saptamani departe de rutina zilnica si de decorul cu care ne-am obisnuit si sa ne incarcam bateriile pana la urmatoarea vacanta.

Chiar daca esti un obisnuit al plecarilor departe de casa sau abia ai prins gustul vacantelor, este bine sa stii ca exista cateva lucruri esentiale pentru a avea o calatorie lipsita de griji, dar plina de aventuri si distractie. De aceea, este recomandat ca, inainte de fiecare plecare, sa iti faci o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le lasi in ordine acasa, dar si una cu obiectele sau documentele esentiale care nu trebuie sa iti lipseasca din bagaj.

Daca ai ales ca destinatie o alta tara, lista va fi mai lunga, dar este cu atat mai importanta cu cat implica documente necesare iesirii din tara:

Pasaportul si actul de identitate

Inainte de a pleca in vacanta, este recomandat sa te interesezi din surse sigure care este regimul de intrare in tara de destinatie. In functie de acordurile diplomatice sau de zona in care urmeaza sa calatoresti, este posibil sa nu ai nevoie de pasaport, ci doar de actul de identitate. Insa este preferabil sa le ai asupra ta pe ambele, pentru a nu intampina dificultati la iesirea si intrarea in tara. De asemenea, este important sa verifici din timp perioada de valabilitate a acestora, pentru a nu avea surprize neplacute, care sa te forteze sa amani sau chiar sa anulezi calatoria. 

Viza de calatorie 

Pentru intrarea in anumite state, este nevoie de o viza de turism sau de afaceri, dupa caz. In cazul in care calatoresti intr-una din aceste tari, verifica din timp in ce regim se incadreaza tara respectiva si demareaza cat mai repede formalitatile de obtinere a vizei. Pentru unele tari, acest proces poate fi destul de indelungat, asa ca este recomandat sa il incepi din timp. 

Asigurarea medicala de calatorie 

Cele mai citite articole

Pentru orice calatorie in afara tarii, este important sa ai incheiata o asigurare medicala de calatorie in strainatate, care acopera riscuri asociate cu urgentele medicale. Aceasta asigurare reprezinta o masura suplimentara de protectie pe durata calatoriei si te scuteste de multe batai de cap, in cazul in care apare o urgenta de natura medicala. In plus, poti incheia, pentru si mai multa siguranta, pachete suplimentare de asigurare, care acopera cele mai frecvente probleme: pierderea bagajelor, pierderi financiare ca urmare a renuntarii la calatorie sau lipsa serviciilor ce trebuiau asigurate de o agentie de turism. 

Documentul de calatorie 

In cazul in care pleci in vacanta cu avionul, cumpara din timp biletul. Poti chiar sa obtii un pret mult mai bun atunci cand achizitionezi din vreme un bilet de avion spre destinatia de vacanta. Daca pleci cu masina, este posibil ca la granita sa ti se solicite, in functie de regulile care se aplica in tara respectiva, o dovada a rezervarii unei camere la un hotel sau la o pensiune. Este recomandat ca si acest pas sa fie facut din timp, mai ales daca intentionezi sa pleci in vacanta in plin sezon sau intr-o perioada foarte aglomerata.

Actele pentru copiii minori 

Daca pleci in vacanta impreuna cu un copil minor, verifica din timp care sunt conditiile de iesire din tara si de intrare in alte state. Certificatul de nastere al copilului nu este considerat document de calatorie, insa minorul are nevoie de un document (bilet) de calatorie individual, daca este insotit de ambii parinti. Daca minorul pleaca in strainatate insotit doar de unul dintre parinti, atunci este nevoie de o declaratie incheiata la notar de catre celalalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia pentru calatoria in strainatate.

Indelung asteptata, plecarea in vacanta este momentul la care ne gandim cu mult timp inainte. Suntem dornici sa ajungem la destinatie si sa ne relaxam in voie. Insa este important sa ne ocupam din timp de cateva aspecte de natura administrativa, pentru ca totul sa decurga fara probleme si batai de cap. Asadar, asigura-te din vreme ca ai toate actele si documentele de calatorie necesare, pentru ca vacanta ta sa fie pe deplin reusita.

Sursa foto: Unsplash

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Fii om pentru un caine

Articolul Urmator

Importanta gradinitei pentru formarea unui adult de succes

Cele mai populare