gedave

Ce este indicele bursier S&P 500?

Celebrul indice bursier american S&P 500 este un index bursier renumit în toată lumea care include nu mai puțin decât 500 de companii americane pe acțiuni care se caracterizează prin cea mai mare lichiditate și nivel de capitalizare din Statele Unite ale Americii. 

Companiile incluse în indicele sp 500 sunt listate la două burse extrem de importante din SUA: Bursa de Valori din New York și NASDAQ. Trebuie subliniat puternic și faptul că prima bursă, New York Stock Exchange (NYSE), este cea mai mare bursă de valori din întreaga lume. După cum sugerează și numele, indicele S&P este dezvoltat de către agenția americană de rating Standards & Poor.

Indicele S&P 500 a fost creat în principal pentru a reflecta situația dominantă de pe piața americană și pentru a oglindi fidel starea de spirit a investitorilor de la un anumit moment dat. Acest indice se bazează în mod clasic pe legea cererii și ofertei. 

Diferența dintre indicele Dow Jones și S&P 500

Criteriile de selectare a societăților pe acțiuni pentru cei doi indici diferă, chiar dacă ambii sunt foarte populari pe plan mondial.

În timp ce în cazul Dow Jones sunt folosite medii aritmetice simple, în cazul indicelui S&P 500, rezultatele sunt calculate pe baza unei medii ponderate atribuite fiecărei companii (este vorba de un indice ponderat prin capitalizare!). 

Mai clar spus, cu cât valoarea unei companii este mai mare (multiplicatorul de preț și numărul de acțiuni), cu atât va fi mai mare și impactul acesteia asupra întregului indice bursier.

Ce funcții îndeplinește indicele bursier S&P 500?

Cele mai citite articole

Utilizarea sa ca măsură specifică a stării economiei americane la un anumit moment dat este considerată ca fiind cea mai importantă. Se întâmplă acest lucru și pentru că, spre deosebire de indicele Dow Jones (care este format din doar din 30 de companii, adică un număr extrem de mic), indicele bursier american S&P are nu mai puțin decât 500 de companii, ceea ce îi permite ca să fie un bun indicator al ciclului economic în care se află economia SUA într-o perioadă analizată sau alta. De ce Statele Unite ale Americii? Pentru că rămâne (deocamdată) cea mai puternică țară din lume. 

Indicele este considerat credibil de către specialiștii din mediul financiar internațional, dată fiind baza de la care se pleacă în selectarea societăților pe acțiuni ce sunt incluse în indicele sp 500. 

Agenția S&P stabilește cu mare acuratețe care sunt elementele individuale ce trebuie îndeplinite de către o companie sau alta. 

Acestea se referă la un nivel ridicat de capitalizare care trebuie ca să depășească 5 miliarde de dolari, dar și cerința ca minim puțin jumătate din toate acțiunile sale să fie în liberă circulație, iar 250.000 de acțiuni să fie tranzacționate lunar.

Ba mai mult, în conformitate cu regulile adoptate de agenția S&P, se stabilește și un criteriu în ceea ce privește lichiditatea. Mai exact, volumul anual de tranzacționare cu acțiuni să fie de cel puțin treizeci la sută din capitalizarea companiei respective. 

Intră pe goldring.ro pentru detalii.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți construi casa de vis

Articolul Urmator

Cum îți alegi încălțămintea pentru mersul sportiv?

Cele mai populare