gedave

Cum îți alegi încălțămintea pentru mersul sportiv?

Cum îți alegi încălțămintea pentru mersul sportiv?

Cauți o activitate fizică ce implică un nivel de solicitare minim, potrivit pentru condiția ta? Încearcă mersul sportiv, devenit astăzi extrem de populară în România noi, cu ajutorul căruia poți slăbi, îți poți tonifia musculatura întregului corp și poți socializa cu alți practicanți. 

Mersul sportiv derivă din mersul obișnuit, însă este descris de câteva particularități: viteza cu care mergi (poți atinge chiar și 9 km/h, în cazul power walking-ului), ideea de disciplină sportivă asociată efortului, cadrul în care este practicat și, evident, echipamentul specific. 

În privința echipamentului, încălțămintea joacă un rol deosebit și se alege în funcție de specificul formei de mers sportiv practicate, frecvența cu care realizezi acest tip de efort sau condițiile meteo.

1. Ce tip de mers sportiv preferi?

Există mai multe tipuri de mers sportiv: 

1.1. Active Walking (Mersul activ)

Dacă nivelul tău de experiență este unul redus, poți începe cu un mers activ, într-un ritm moderat (sub 6 km/h). Acest tip de mers îți permite să intri progresiv în formă, fără a depune foarte mult efort fizic, stimulând, totodată, sistemul cardiovascular și grupele de mușchi.

Atunci când mergi activ, impactul piciorului asupra solului determină o greutate de 1,5 mai mare decât cea a corpului tău, resimțită de membre, spate și bazin la fiecare pas. Pentru a reduce efectele acestor șocuri, ai nevoie de un pantof flexibil, pentru o tranziție naturală de la călcâi spre vârf, cu o talpă realizată din materiale ce permit o foarte bună amortizare.  

1.2. Power Walking (Marșul sportiv)

Dacă mergi într-un ritm mult mai rapid (peste 6 km/h), pe lângă beneficiile prezentate deja mai sus, acest tip de efort fizic contribuie la tonifierea mușchiului cardiac, precum și la buna funcționare a unor sisteme precum cel digestiv, metabolic sau respirator.

Power walking-ul, sau marșul sportiv, așa cum este mai cunoscut printre sportivii cu experiență în atletism, necesită utilizarea unor pantofi sport ce permite o propulsie cât mai bună. Cu cât mergi mai repede, cu atât faci pași mai mari, de aceea, o încălțăminte cu funcție precum Propulse Walking Technology este ideală pentru acest tip de efort.  

1.3. Nordic Walking (Mersul nordic)

Mersul nordic implică utilizarea unor bețe specifice (diferite de cele pentru trekking) în deplasarea pe direcția de mers. De obicei, acest tip de efort fizic este practicat pe soluri cu diferite niveluri de înclinație, ce pot fi acoperite cu teren mâlos, iarbă udă, nisip sau pietriș. 

Cele mai citite articole

Bețele utilizate pentru practicarea mersului nordic au un dublu rol esențial: suport oferit pentru stabilitate și element important pentru a te propulsa în timpul executării unui pas. Cea mai bună incaltaminte pentru mers în astfel de condiții trebuie să ofere aceleași beneficii în utilizare: talpa trebuie să fie aderenta, iar soluțiile pentru propulsie nu trebuie să lipsească.  

2. Cât de des vei practica acest sport? 

Frecvența cu care vei practica mersul sportiv reprezintă un criteriu esențial pentru alegerea acestui tip de încălțăminte sport. În cazul în care ieși pe traseu cel mult o dată pe săptămână, alege o pereche potrivită pentru condiții meteo bune și un traseu simplu, plecând de la premisa că ai libertatea de a alege ziua de sport. 

Perechea ideală pentru o astfel de frecvență are un cost de achiziție redus, materiale ce permit confort și putere bună de amortizare, dar care ar putea rezista mai puțin la solicitare ridicată sau la spălări multiple. De asemenea, nu este obligatoriu să fie impermeabilă. 

Alegi să ieși de mai multe ori pe săptămână, deoarece ai în plan atingerea unui anumit obiectiv, sau pregătirea pentru competițiile la care urmează sa participi? Orientează-te către încălțăminte de mers sportiv cu materiale de o calitate foarte bună, dar care poate avea și un cost de achiziție mult mai ridicat. 

Însă beneficiile pe care le oferă pot fi net superioare, comparativ cu încălțămintea analizată puțin mai sus: începând cu nivelul de confort resimțit sau tehnologiile ce permit propulsia și finalizând cu rezistența materialelor (la condiții meteo, uzură, tensionare ridicată, spălări etc)  

3. Cum va fi vremea în ziua respectivă?

Pentru a te asigura că picioarele tale rămân uscate, chiar și în cazul în care te confrunți cu o ploaie apărută de nicăieri, optează pentru încălțăminte de mers sportiv impermeabilă. Aceasta poate fi utilă nu doar în condiții de ploaie, ci și atunci când avansezi pe suprafețe de sol acoperite cu vegetație, care este în continuare umedă. 

Alege încălțămintea hidrofugă, ce îți permite să ai picioarele uscate, în cazul căderilor de precipitații ușoare, însă fără a cauza supraîncălzirea acestora, atunci când temperatura din atmosferă atinge valori ridicate. 

Așadar, dacă optezi pentru un produs de tip 2-in-1, atât pentru vreme bună, cât și pentru zile cu ploi sau grindină, asigura-te că modelul de încălțăminte pentru mers pe care l-ai ales este impermeabil și asigură o respirabilitate optimă. Secundar, atenție la structura tălpii, pentru a te deplasa fără probleme chiar și pe sol instabil, așa cum poate fi cel peste care a plouat.

Dă-i o șansă acestui sport simplu de practicat, apoi bucură-te de toate beneficiile pe care le oferă, purtând la fiecare ieșire pe traseu cea mai bună încălțăminte pentru mers sportiv!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce este indicele bursier S&P 500?

Articolul Urmator

Cine este supus riscului de a dezvolta sindrom de tunel carpian?

Cele mai populare