gedave

Importanta cantuirii pieselor de mobilier din PAL

Piesele de mobilier din locuinte sunt realizate din numeroase materiale de lemn masiv sau placaj, PAL, MDF, alături de variate palete cromatice și finisaje. Cu toate acestea, sunt multe piese de mobilier, precum mesele de dining, dulapuri, ramele de pat, masuta de cafea sau biroul care au un element important in comun, si anume cantul. 

Dacă vrei să știi de ce este important să creezi piese de mobilier de calitate, din materiale rezistente și cant, atunci descoperă beneficiile și tipurile de cant existente pentru a face cele mai bune obiecte de interior.

De ce este important cantul pentru piesele de mobilier?

Cantul este un material rezistent care se aplica pe marginile pieselor de mobilier. Acesta poate fi realizat dintr-o folie de plastic sau din hartie. In functie de material, exista numeroase palete de culori și finisaje care imita lemnul masiv, pornind de la nuante de bej, maro și roșu închis pana la nuanțe moderne de verde, galben sau albastru. Marginile se inserează în mobilier cu ajutorul unei masini de aplicat cant, ideala pentru orice atelier care fabrica piese de mobilier!

Principalul avantaj pe care-l oferă cantul este acela de a proteja atat interiorul, dar și exteriorul pieselor de mobilier. Totodata, ofera acestora un design aparte; design care se poate potrivi cu canapeaua, electronicele și electrocasnicele, stilul de amenajare, culoarea și modelul pereților din încăpere.

Cantul este aplicat, in special, pe marginile placilor de PAL pentru a acoperi interiorul. PAL-ul este construit din rumegus si aschii presate si lipite, de aceea nu este la fel de rezistent precum placile de MDF, necesitand un ajutor suplimentar. Datorita cantuirii, placile vor fi mai puternice impotriva umiditatii, iar apa nu se va infiltra in material.

Cele mai citite articole

Cu alte cuvinte, cantuirea pieselor de mobilier pentru spatiile interioare ofera numeroase beneficii, iar printre cele mai importante se numara:

  • Instalarea usoara,
  • Rezistenta la zgarieturi si umiditate,
  • Durabilitate in timp,
  • In functie de modelul dorit, la fabricare cantul poate fi modelat pentru a se potrivi cu proiectul,
  • Ofera aspect superior mobilierului,
  • Exista o gama nelimitata de culori si finisaje.

Care sunt tipurile de cant?

Cantul de ABS

Fiind unul dintre cele mai dure si rezistente tipuri de cant, lipirea ABS-ului pe material se realizeaza cu ajutorul unei masini de cantuit, dar si cu un adeziv plus performant. Adezivul se pune pe partea interioara a cantului, intre acesta si placa de PAL, apoi este presat la cald, depasind 180 de grade Celsius. Cantul ABS are un pret mai ridicat, deci implicit si piesa de mobilier va avea o suma mai mare, insa te vei putea baza pe obiect mai mult timp, fiind foarte rezistent la uzura, zgarieturi si umiditate.

Cantul de melamina

Spre deosebire de cantul mentionat anterior, acesta este creat din hartie. Cantul de melamina este extrem de versatil, avand numeroase culori, nuante si texturi potrivite pentru orice stil de design interior, fie acesta clasic, traditional sau modern, minimalist. Piesele de mobilier ce au aplicate melamina pe margini se recomanda sa fie utilizate in sufragerii sau dormitoare, nu in bai sau bucatarii.

Cantul PVC

Cantul PVC este realizat din plastic si se aplica prin presare in canalele create anterior in placile de PAL. Este un material versatil, durabil si placut estetic, insa, asemeni cantului de melamina, nu este indicat pentru spatiile cu umiditate ridicata. Cantul PVC poate fi aplicat in special pe mobilierul rotund sau oval, in defavoarea celui patrat sau dreptunghiular.

Chiar daca atelierul tau fabrica piese de mobilier pe comanda sau in masa, pentru locuinte sau birouri, este important sa alegi intotdeauna cantul potrivit pentru mediul in care va fi amplasata mobila. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Comanda o masuta de cafea ieftina de Black Friday!

Articolul Urmator

Intrebari pe care si le pune o agentie Google ads

Cele mai populare