gedave

Sfaturi pentru alegerea unei șampanii de calitate

Șampania este unul dintre produsele emblematice ale Franței. De asemenea, este considerată o băutură nobilă, simbol al excelenței în materie de vinificație. Inventarea șampaniei se leagă de observarea bulelor de dioxid de carbon în vinul alb, în secolul al XVII-lea. Englezii au fost cei care au descoperit că vinul alb reîncepea să fiarbă după ce îl descărcau de pe corăbii și îl depozitau în beciuri. A mai durat însă câteva zeci de ani până când producătorii francezi au început să facă vin acidulat într-un mod controlat. 

Meșteșugul fabricării șampaniei s-a perfecționat treptat, iar la jumătatea secolului al XIX-lea producția era deja uriașă. În prezent, șampania este băutura vedetă la orice eveniment festiv, de la petreceri de revelion și nunți la inaugurarea navelor și ceremoniile de premiere. Cu siguranță și tu apreciezi o șampanie bună. Totuși, trebuie să știi cum să o alegi. 

Cum se diferențiază șampania de vinul spumant

Orice șampanie este un vin spumant, dar nu orice vin spumant este o șampanie. Dacă acest fapt îți sună ciudat, trebuie să știi că legea stipulează că vinul spumant trebuie să fie produs în regiunea Champagne pentru a purta denumirea  omonimă. O șampanie Dom Perignon este diferită de alte vinuri spumante produse după aceleași metode. De asemenea, producătorii trebuie să țină cont de anumite reguli, care sunt importante atât din punct de vedere cultural, cât și pentru calitatea produsului final:

 • strugurii folosiți trebuie să fie doar din soiurile Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay;
 • fermentarea trebuie să aibă loc doar în sticle, nu în butoaie sau alte recipiente;
 • decantarea sedimentelor trebuie să se facă tradițional, prin rotirea sticlei și depozitarea acestora în gâtul acesteia. 

Cum alegi o șampanie de calitate?

Ține cont de conținutul de zahăr

Pe sticlele de șampanie poți observa diferiți termeni care indică procentul de zahăr din compoziție. De la cel mai dulce la cel mai sec, aceștia sunt:

 • doux;
 • dry;
 • extra dry;
 • brut;
 • extra brut;
 • brut nature.

Cele mai citite articole

Termenii sunt specifici șampaniei și altor vinuri spumante. Spre deosebire de vinul obișnuit, șampania conține și zahăr adăugat. Acesta este necesar pentru a “potoli” aciditatea ridicată. Dacă nu s-ar adăuga zahăr, gustul șampaniei ar fi greu de tolerat chiar și pentru cei mai pasionați băuturi. În general, se consideră că cea mai bună șampanie este cea brut.

Acordă atenție clasificării regionale

Pe sticlele de șampanie găsești și informații de tipul vinăriei în care s-a produs șampania. Franța are numeroase podgorii, dar în Champagne doar 42 de vinării au certificare pentru calitatea Premier Cru și doar 17 pentru Grand Cru, cel mai înalt nivel de calitate. Cele 2 clasificări reprezintă o garanție a producției de struguri excelenți și de șampanie pe măsură. Totuși, în Franța se produc și alte vinuri spumante, care, deși nu se încadrează în standardele șampaniei, merită încercate. 

Stilul

Stilul șampaniei depinde de soiurile de struguri folosite. Se poate folosi un singur soi sau se pot combina 2 sau 3. De obicei, stilul se găsește pe etichetă. În cazul în care lipsește, înseamnă că producătorul a folosit toate cele 3 soiuri acceptate într-un stil blanc. Iată care sunt toate stilurile disponibile pe piață:

 • Standard;
 • Blanc de Blancs;
 • Blanc de Noirs;
 • Rose.

Vechimea

Șampania are nevoie de timp pentru a se matura și pentru a dezvolta aromele potrivite. Așadar, vârsta este un criteriu important pentru alegerea șampaniei. Cea de 5-7 ani are cea mai bună calitate. De obicei, clasificarea în funcție de vechime cuprinde 2 categorii:

 • Non-Vintage: maturată timp de cel puțin 15 luni;
 • Vintage: maturată timp de cel puțin 3 ani.

Șampania este o băutură excepțională, pe care merită să o savurezi. Ține cont de sfaturile noastre pentru a alege o șampanie cât mai bună. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Top 7 moduri de a obține Google Maps pe telefoanele dvs. Huawei

Articolul Urmator

Aparatul dentar: cum știi când ai nevoie de el

Cele mai populare