gedave

Sfaturi și soluții naturale pentru ameliorarea neplăcerilor provocate de menopauză

Sfaturi și soluții naturale pentru ameliorarea neplăcerilor provocate de menopauză

Menopauza vine la pachet cu o serie de manifestări neplăcute, care afectează calitatea vieții. Bufeurile, oboseala, schimbările de dispoziție, transpirațiile nocturne sunt doar câteva dintre simptomele menopauzei. În plus, aceasta crește și riscul unor afecțiuni, cum ar fi osteoporoza. 

Medicul te poate ajuta cu un tratament pentru ameliorarea simptomelor, însă este util să apelezi și la soluțiile naturale. Modificarea stilului de viață te poate ajuta foarte mult când vine vorba de simptomele menopauzei. Iată la ce metode naturale poți apela.

Menține o alimentație echilibrată

Deoarece menopauza se asociază cu risc de creștere în greutate, boli cardiovasculare și osteoporoză, este important să ai o dietă sănătoasă. Mănâncă variat, cu accent pe fructe și legume. Acestea sunt nutritive și sărace în calorii. Evită alimentele intens procesate industrial, dulciurile, prăjelile și alimentele grase de origine animală. 

Fă mișcare

Mișcarea îmbunătățește metabolismul, susține sănătatea articulațiilor și stimulează creșterea masei musculare. În plus, scade stresul și oferă o stare de bine, prin producția de endorfine și serotonină. 

Menține o greutate normală

Menopauza favorizează creșterea în greutate, care la rândul său poate intensifica simptomele. Este important să menții o greutate normală prin dietă și sport, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. 

Crește consumul de alimente bogate în calciu și vitamina D

Menopauza predispune la osteoporoză, afecțiune caracterizată de demineralizarea oaselor. Consumă zilnic alimente bogate în calciu:

  • Lactate semi-degresate
  • Semințe (de susan, de chia)
  • Vegetale cu frunze verzi (kale, spanac)

Vitamina D fixează calciul în oase. Peștele gras, cum ar fi somonul, este bogat în vitamina D. Totuși, sursa principală este soarele.

Evită alimentele care declanșează simptomele

Cele mai citite articole

Anumite alimente și băuturi, cum ar fi cele bogate în cafeină, alcool, cele picante sau bogate în zahăr, declanșează simptomele menopauzei. 

Include în dietă alimente cu fitoestrogeni

Unele alimente conțin fitoestrogeni naturali, care echilibrează nivelurile hormonale. Boabele de soia și produsele derivate (tofu, lapte de soia) sunt cele mai bogate în fitoestrogeni. De asemenea, poți încerca și diverse produse naturiste pentru echilibrul hormonal, cu acordul medicului.  

Consumă proteine de calitate superioară

Este important să previi pierderea masei musculare prin consum de proteine complete: carne slabă (de pasăre, fără piele), pește slab, lactate semi-degresate, soia, quinoa. Leguminoasele boabe și nuciferele sunt, de asemenea, bogate în proteine.

Hidratează-te 

Deshidratarea poate agrava uscăciunea vaginală și balonarea. Consumă zilnic 8-12 pahare de apă. În plus, hidratarea optimă poate ajuta la controlul greutății. 

Folosește un ventilator sau aer condiționat

Pentru a controla bufeurile și transpirațiile nocturne, poți utiliza un ventilator sau aerul condiționat. Întoarce perna pe partea cealaltă când se încălzește și folosește lenjerii de pat din bambus, in sau bumbac.

Folosește produse pentru uscăciunea vaginală

Folosește produse (creme, ovule) pentru hidratarea vaginului și prevenirea durerilor din timpul actului sexual. Medicul îți poate recomanda un produs potrivit. 

Încearcă tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga, meditația și tehnicile de respirație, te ajută să îți ții sub control emoțiile negative și stresul. În plus, acestea te pot ajuta să dormi mai bine. 

Creează-ți o rutină de îngrijire a tenului, părului și corpului

Menopauza favorizează căderea părului și imperfecțiunile pielii. Creează-ți o rutină de îngrijire a tenului, părului și corpului. De asemenea, evită vopsirea frecventă a părului. 

Prin urmare, există numeroase soluții pentru a ține sub control simptomele menopauzei. Nu ezita să te adresezi medicului, dacă acestea nu se ameliorează. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

De unde poți achiziționa un vin bun românesc?

Articolul Urmator

Cum să alegi rochia potrivită în funcție de tipul de siluetă

Cele mai populare