gedave

Trei sectoare de activitate din România în care lucrează, în prezent, muncitori asiatici

Și în 2023, Guvernul menține numărul legal de permise de muncă ce pot fi emise pentru muncitorii străini la 100.000, ca o soluție la criza de personal de pe piața forței de muncă din România din ultimii ani. Contingentul stabilit pentru anul 2022 s-a epuizat înainte de încheierea anului, 100.000 de muncitori străini primind avize de angajare în companii din toată țara. Un număr record, dacă îl raportăm la anii trecuți. În marea lor majoritate sunt asiatici, veniți din Vietnam, Nepal, India, Sri Lanka, Filipine sau Bangladesh.

Uite trei domenii de activitate în care lucrează în prezent asiatici 

Construcții 

Mulți asiatici veniți aici lucrează în construcții, în principal sri lankezii, care sunt printre cei mai căutați în țară. Sunt meticuloși și știu să lucreze în echipă, astfel că se adaptează ușor condițiilor și mediului de lucru oferite de angajatorii români. Le convin clima și mâncarea și sunt confortabili cu cazarea oferită de companii. Pentru ei, banii câștigați în România sunt suficienți și semnificativ mai mulți decât ar fi fost câștigați în țara de origine în aceeași perioadă de timp, cu același efort depus. Sunt lucrători și necalificați și calificați, fierari, dulgheri, zidari, faianțari, instalatori, electricieni.

Cele mai citite articole

HoReCa 

Dintr-o lipsă ori dintr-o fluctuație de personal, în 2022 domeniul HoReCa a cerut și a contractat personal asiatic mai mult decât a făcut-o în alți ani. Cu câteva luni înainte de a da start sezonului estival, solicitările venite către agențiile de recrutare de personal asiatic au crescut simțitor. O astfel de agenție, care recrutează lucrători asiatici pentru companii din România din toate domeniile de activitate, și care în ultimii doi ani a fost mult plecată în Asia în căutare de bucătari, ajutor de bucătar, barmani, patiseri, brutari, ospătari este International Work Finder – work-finder.eu. Agenția aduce în țară, după o lungă și complicată selecție, doar candidații cu experiență în domeniu și care se potrivesc profilului creat de angajator. Se evită, astfel, situația de început, adică o nouă criză de personal în companie. 

Curățenie/menaj

Pentru curățenie și menaj la standarde înalte sunt recunoscute filipinezele. Atente la detalii și muncitoare, filipinezele lucrează în hoteluri ori în clădiri de birouri din România. Filipinezi și filipineze sunt și în HoReCa, în Asistență/Îngrijire, la SPA, filipinezele sunt bone, îngrijitoare pentru bătrâni ori angajate în fabricarea textilelor, filipinezii sunt și în construcții. Aceia și acelea care lucrează deja în România au dat dovadă de seriozitate și responsabilitate, aspecte care cresc tot mai mult încrederea antreprenorilor români în forța de muncă străină. Dacă activezi în domeniul hotelier sau comercial și ești în căutare de personal asiatic pentru curățenie și menaj, recrutează personal din Filipine prin Work Finder – primești soluții concrete la nevoile tale și pe unii dintre cei mai buni angajați din Filipine. 

Asiaticii vin în țară pentru bani, iar angajatorii îi iau în considerare pentru că sunt stabili și determinați să învețe și să-și facă bine treaba. Dorința de a-și ajuta familiile rămase acasă, dar și respectul pe care îl au pentru muncă îi pun pe listele a tot mai mulți angajatori români, din toate domeniile de activitate. Nu te mira, așadar, dacă îi vei întâlni mai des de acum, în companii din toată țara. 

Sursa foto: unsplash.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum sa te pregatesti pentru o zi de vanatoare de sitar?

Articolul Urmator

Vrei să ieși din rutină weekend-ul acesta? Iată top 3 idei de activități pe care le poți face în București!

Cele mai populare