Tu cum speli obiectele din sticlă în unitatea ta HoReCa?

Aceia care lucrează în baruri și restaurante au o mare problemă când vine vorba de curățat multe pahare, carafe, halbe de bere sau chiar ceștile confecționate din sticlă. O mașină de spălat pahare bună le vine în acest caz de cele mai multe ori în ajutor.

Folosește mașina de spălat pahare pentru o productivitate mai mare

E dificil să elimini mirosul de vin, bere, ca să nu mai vorbim de faptul că până și carafele pentru apă și paharele pot să fie acoperite de multe ori cu un strat alb, dizgrațios, provenit din depozite de diverse tipuri.

Teoria spune că pentru a scăpa de urmele care înconjoară ca un cerc alb interiorul unui pahar sau al unei carafe din sticlă e nevoie de frecarea cu alcool, după care se lasă o oră recipientul, iar apoi se clătește cu apă caldă și se usucă repede cu un prosop curat și uscat.

O altă variantă de curățare o reprezintă folosirea unor substanțe de decalcifiere, doar că în acest caz e nevoie ca mâinile spălătorului de vase să fie protejate cu mânuși și să se folosească un burete umezit. După utilizarea substanțelor, recipientele din sticlă se clătesc cu apă caldă și apoi se șterg cu o lavetă absorbantă.

Se mai poate utiliza în cazul produselor realizate din sticlă și oțetul alb combinat cu o soluția de spălat vase, după care se clătește din abundență pentru eliminarea substanțelor respective.

Dacă astfel de variante se utilizează mai degrabă pentru paharele și carafele de lux pe care nu ai curajul să le pui în mașina de spălat pahare ca să nu se ciobească, nu același lucru se poate spune despre acele recipiente din sticlă de uz comun: pentru acestea cel mai bine este să se folosească într-o unitate HoReCa o mașină de spălat pahare profesională, deoarece ele se vor curăța impecabil într-un timp foarte scurt.

Totuși, atunci când se vinde prioritar bere în localul tău, trebuie să ai mare grijă la curățarea paharelor și halbelor, deoarece resturile de grăsime și detergenți de vase sunt cei mai de temut dușmani ai spumei berii.

Cum se igienizează profesional un pahar sau o halbă pentru bere?

Urmele grase pot să provină din mâncare, ruj ori balsam de buze, chiar și de la vaporii de gătit, inclusiv de pe degetele consumatorilor care prind paharele din interior. 

Cele mai citite articole

Dacă vorbim de categoriile de detergenți, inclusiv aceia comercializați sub denumirea de agenți de clătire, ei pot conține anumite substanțe chimice care, dacă nu sunt eliminate perfect de pe recipientele din sticlă spălate automat, distrug spuma berii.

Urme pot să rămână mai ales în cazul clătirii cu apă insuficientă, după spălarea propriu-zisă.

Dacă s-a pus prea mult produs de curățat sau agent de clătire ori, cel mai adesea, atunci când se utilizează un produs de curățare inadecvat pentru sticlă, efectul detergenților rezidă în faptul că spuma nu mai stă lipită de pereții paharului/halbei, ci are tendința de a se lăsa foarte rapid.

O mașină de spălat pahare într-o berărie este indispensabilă, deoarece în lipsa unui astfel de echipament recipientele trebuie să fie curățate manual în apă fierbinte cu o perie specială pentru produsele din sticlă și cu un agent de spălare delicat, iar apoi clătite cu apă rece, curată.  Acest lucru necesită existența a două bazine de spălare: unul pentru spălarea propriu-zisă și unul pentru clătire. Operațiunea este migăloasă și cronofagă.

Ceea ce trebuie să mai știe personalul care se ocupă de curățarea acestor tipuri de recipiente este și faptul că nu trebuie să șteargă niciodată interiorul paharelor și halbelor, ci ar trebui mai degrabă să le scurgă conținutul rămas, iar apoi să le spele bine la mașină sau manual și să le lase să respire o vreme.

Niciodată nu se pun degetele în interiorul recipientelor ce se igienizează, nici măcar dacă acestea sunt murdare în momentul scufundării în apă. Spuma berii este extrem de fragilă și nu permite existența nici unei urme de grăsime.

Dacă paharele și halbele se spală la mașină, nu se folosesc agenți de clătire (decât cei anume dedicați acestor tipuri de recipiente), deoarece cu timpul resturi ale lor pot să rămână aderente pe suprafața interioară din sticlă, iar spuma nu se va mai lipi de perete, ci se va lăsa rapid spre dezaprobarea consumatorilor.

La igienizarea recipientelor din sticlă nu se folosesc niciodată detergenți parfumați, deoarece există riscul major de compromitere a gustului deosebit al berii, mai ales al berii draft.

În zonele în care apa este foarte dură există anumite substanțe speciale care se folosesc pentru a o înmuia, așa încât să se evite depunerea de reziduuri în timpul spălării și clătirii.

Un alt secret al berarilor cu experiență este acela de a clăti rapid paharul sau halba cu apă limpede și foarte rece înainte de a trage berea din dozator, pentru ca produsul să se așeze bine în recipient, iar gulerul de spumă să fie de dimensiunea potrivită și să se mențină ferm cât mai mult timp după ce este oferită băutura respectivă clientului.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Care este cea mai buna metoda prin care sa castigi bani pe internet?

Articolul Urmator

Principalele motive pentru a investi in programul Office 365 pentru afacerea ta

Cele mai populare