gedave

X piese auto care au nevoie de înlocuire periodică

Menținerea mașinii tale în condiții optime implică revizii la intervalele stabilite și înlocuirea periodică a componentelor uzate. Întreținerea mașinii este vitală pentru a te bucura de drumuri în siguranță, așa că cel mai bine este să citești cu atenție manualul proprietarului și să respecți toate recomandările producătorului. Mașinile sunt realizate din multe piese și componente, iar cele mai multe dintre ele se vor uza ori se vor consuma în cele din urmă, iar asta înseamnă că trebuie să fie schimbate.

Iată care sunt piesele auto care au nevoie de înlocuire periodică:

  1. Plăcuțele de frână 

De fiecare dată când reduci viteza, plăcuțele de frână suferă un anumit grad de uzură. Pe măsură ce frânele se tocesc, vei auzi un zgomot de fier pe fier, iar acesta este primul semn că plăcuțele trebuiesc schimbate. Dacă nu ai respectat termenul de revizie indicat de producător, de îndată ce auzi acest sunet ca un scrâșnet, va trebui să mergi urgent la service pentru ca un mecanic să verifice mașina. Nerespectarea service-ului frânelor reprezintă un real pericol pentru tine și pasagerii tăi și poate însemna o factură mult mai mare pentru reparații.  

2. Bateria 

Atunci când bateria mașinii tale este îmbătrânită, performanțele scad, iar riscul de avarie crește. Dacă te vei lovi de această problemă atunci când ești departe de casă, rezolvarea ei va fi destul de complicată și, cel mai probabil, vei avea nevoie de o platformă care să transporte mașina la cel mai apropiat service auto. Pe de altă parte, dacă ai grijă să efectuezi reviziile periodice, te vei putea bucura de o baterie funcțională pentru aproximativ 4-5 ani, atât cât este garantată de producător. La finalul acestei perioade, bateria trebuie înlocuită cu una nouă, care își va face datoria cu succes. 

3. Bujiile

Cele mai citite articole

Acestea joacă un rol cheie în pornirea și funcționarea motorului. Bujiile uzate pot interfera nivelul consumului de combustibil al mașinii, iar în cazul în care sunt stricate, vor întrerupe complet funcționarea ei. 

4. Anvelopele

Deoarece sunt singura componentă a mașinii care are contact direct cu șoseaua, anvelopele au o importanță deosebită pentru siguranța ta. După o perioadă de utilizare, în special datorită frânării dar și a condițiilor de trafic, anvelopele se tocesc, se uzează și nu mai au același randament. O anvelopă uzată nu oferă aceeași aderență la drum și poate prezenta pericol de explozie. În funcție de recomandările producătorului dar și a stilului tău de condus, anvelopele trebuiesc schimbate periodic, astfel încât mașina ta să fie un vehicul sigur, care te va ajuta să ajungi nevătămat la destinație. Pentru un efect maxim, poți opta și pentru jante noi, care vor aduce un nou look mașinii tale.

5. Luminile

Sunt becurile care îndeplinesc diverse funcțiuni, cum ar fi farurile, avariile, semnalizarea sau frâna. Acestea sunt printre cel mai des înlocuite piese auto, însă poate fi destul de greu să-ți dai seama atunci când nu mai funcționează. Cea mai sigură metodă este să le testezi periodic, eventual cu ajutorul unui prieten care îți poate spune dacă vreunul dintre ele nu se aprinde. În special pe timp de noapte, este vital ca toate luminile să fie în perfectă stare de funcționare.

6. Ștergătoarele de parbriz

Chiar dacă pot părea o componentă banală a mașinii, rolul lor este unul foarte important. Vizibilitatea perfectă atunci când mașina se deplasează cu viteză este extrem de importantă, pentru a conduce în siguranță și a putea avea reacții rapide în caz de pericol. Ideal este ca ștergătoarele să fie schimbate odată cu venirea noului sezon. În orice caz, la finalul iernii este foarte probabil ca ștergătoarele să fie zgâriate din cauza gheții și a temperaturilor scăzute, astfel încât nu vor mai putea curăța parbrizul la un nivel acceptabil. De asemenea, după o vară întreagă cu temperaturi extrem de ridicate, lamele de cauciuc ale ștergătoarelor pot fi deformate, iar asta înseamnă că nu își mai pot îndeplini rolul și trebuiesc schimbate. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Bucătăria modernă: 5 reguli de amenajare

Articolul Urmator

Cum să te pregătești corespunzător pentru sezonul rece

Cele mai populare