gedave

Care este diferența dintre recondiționarea și restaurarea auto

Care este diferența dintre recondiționarea și restaurarea auto

Recondiționarea și restaurarea auto sunt două operațiuni diferite dar care sunt mereu confundate, indiferent dacă vorbim despre proprietari sau chiar profesioniști din domeniu. Confuzia este menținută de unii dealeri auto, care folosesc termenii aleator și fac afirmații greșite, ori din neștiintiință ori premeditat, pentru a induce în eroare cumpărătorii. 

Cei doi termeni, ”restaurare” și ”recondiționare” sunt diferiți, iar neînțelegerea adevăratei lor implicații duce la probleme destul de complicate, atunci când cineva vinde o mașină dar nu folosește termenul corect. 

Ce este o restaurare auto?

O mașină restaurată trebuie refăcută în întregime, exact așa cum sunt specificațiile producătorului. Sunt incluse aici atât elemente vizuale (vopsea, tapițerie, decorațiuni, mochete auto) cît și sistemele electrice, mecanice sau viteza și direcția. 

O mașină restaurată dar cu performanțe îmbunătățite față de modelul original nu trebuie inclusă în termenul restaurat clasic. Este mai degrabă o mașină restaurată restomod. 

O mașină care nu a fost mult timp utilizată și care este într-o stare avansată de degradare, nu poate fi folosită ori reparată. Ea trebuie restaurată, iar asta include totul, de la reconstruirea completă a motorului, până la curățarea și și înlocuirea părților caroseriei care sunt ruginite sau deteriorate. Operațiunea de restaurare implică identificarea și găsirea pieselor exacte pentru fiecare vehicul în parte. Piesele trebuie să fie din același an în care a fost fabricată mașina. 

În timp ce reparația menține o mașină care este funcțională în prezent, în formă bună, restaurarea presupune repunerea în funcțiune a unei mașini care a fost lăsată în paragină. Totuși, restaurarea în sensul clasic, impune utilizarea de piese originale. Procesul este unul foarte elaborat, care consumă mult timp și este de obicei realizat de service-uri de specialitate sau proprietari entuziasmați. 

Cele mai citite articole

Mașinile restaurate, sunt în general mașini clasice, care sunt reparate conform specificațiilor din fabrică, folosind piese originale. Deși multe dintre aceste piese pot fi ușor localizate și comandate, totuși costul acestora și disponibilitatea, fac achiziția destul de dificilă. Prin urmare, există și varianta vehiculelor restaurate cu piese noi dar care au fost fabricate conform specificațiilor originale. Proprietarii care nu sunt foarte stricți, consideră că obiectivul final este restaurarea mașinii, astfel încât aceasta să funcționeze și să arate exact la fel ca în momentul în care a ieșit pe poarta fabricii. 

Ce este o mașină recondiționată?

În termeni simpli, o mașină recondiționată – indiferent dacă este vorba despre un model clasic ori unul modern, este o mașină uzată care a beneficiat de îmbunătățiri din mai multe puncte de vedere, cum ar fi sistemul electronic, interior, caroserie, etc. Recondiționarea înseamnă repararea, restaurarea și reînnoirea mașinii. De obicei se face după un accident, înainte de vânzare sau după cumpărare. 

Caroseria înfundată, bara de protecție strâmbă, jante îndoite, sunt toate probleme care țin de recondiționare și care pot fi rezolvate rapid și eficient, fără costuri majore. Dar recondiționarea nu înseamnă doar remedierea situațiilor ce țin de cosmetic mașinii ci poate include servicii care previn posibile daune viitoare. Este vorba despre polish-are și aplicarea unui strat de ceară, care previne zgârieturile și deteriorarea vopselei auto. 

Recondiționarea auto va aduce mașina în starea în care era înainte de accident sau chiar într-o- stare mai bună. Printre operațiunile incluse în domeniul recondiționării se numără: 

 • Reparații la bord și volan
 • Repararea și înlocuirea frânei
 • Înlocuirea geamurilor dacă este necesar
 • Înlocuirea pieselor de schimb
 • Schimbarea mochetei
 • Vopsirea caroseriei auto
 • Restaurare finisaje din plastic
 • Reparații mecanice
 • Îndepărtarea mirosului interior
 • Refacerea farurilor
 • Repararea motorului și a transmisiei

Toate operațiunile menționate mai sus vor crește valoarea de revânzare a mașinii. Datorită prețului ridicat al mașinilor noi, multe persoane preferă mașinile second hand, cu singura condiției să fie în stare excelentă de funcționare. Din acest motiv, îmbunătățirea aspectului mașinii este o modalitate eficientă pentru a găsi mai ușor cumpărători pentru mașina ta. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Care sunt cele mai bune materiale pentru jucăriile sexuale?

Articolul Urmator

Orașe din Franța ideale pentru un sejur romantic

Cele mai populare