gedave

Pompa submersibilă, utilă în orice gospodărie la curte

A alege o pompă submersibilă nu este lucru ușor, dar urmând câteva sfaturi simple vei putea până la urmă să optezi pentru un model de echipament care se potrivește exact nevoilor gospodăriei tale.

Diferența dintre o pompă de aspirație externă și pompa submersibilă

Mulți se întreabă dacă o pompă de aspirație externă este mai bună decât o pompă submersibilă.

Pompa de aspirație externă, utilizată pe scară largă de multă vreme în gospodăriile populației, este plasată în afara puțului, de regulă într-o incintă anexă (un subsol sau un garaj) și se utilizează pentru acele ape ce se extrag de la o adâncime mică, ce nu depășesc 8 metri comparativ cu nivelul locației pompei.

Pompa submersibilă funcționează complet scufundată în apă și poate ca să funcționeze foarte bine la adâncimi mai mici de 8 m sau chiar mai mari, în funcție de model. Ea poate să fie de diverse mărimi. Întotdeauna modelul ales depinde de diametrul găurii de foraj, deoarece pompa submersibilă trebuie să intre lejer în puțul forat.

Totuși, dacă gaura de foraj este foarte mică, mai potrivită este o pompă de aspirație (uneori aceste echipament reprezintă unica soluție de a scoate lichidul la suprafață).

Dacă puțul nu este încă forat, cel mai bine este să vă orientați către o pompă submersibilă. Dacă deja ați achiziționat-o, când se face săparea este absolut necesar ca să aveți în vedere diametrul acesteia, pentru ca ea să poată să fie scufundată ușor la adâncime în puț.

Alegerea puterii pompei este necesar a fi făcută cu atenție și pentru a se potrivi cel mai bine din punct de vedere al randamentului de lucru, al volumului de apă pe care îl va putea pompa de la adâncime.

Dacă puterea dispozitivului este prea mare, aceasta va fi va lucra la un moment dat “pe uscat” (mai ales dacă e destinată a scoate apa nu dintr-un puț, ci dintr-un rezervor, bazin, piscină), iar dacă puterea utilajului este prea mică, nu va putea asigura alimentarea cu apă în volumul necesar gospodăriei respective (apă menajeră pentru locuință, apă folosită la irigarea grădinii etc).

Cele mai citite articole

 Avantajele unei pompe submersibile

Pompa submersibilă se instalează în interiorul puțului, așa încât funcționarea sa este mai silențioasă, deoarece zgomotul deranjant pe care îl face este acoperit de către sol. Lucru care nu se poate afirma, de pildă, în cazul unui hidrofor.

Nu ocupă spațiu în casă și nici în exteriorul locuinței, datorită caracteristicilor de funcționare: se poziționează direct acolo unde se află apa de pompat, nu la o distanță oarecare de aceasta. Acest fapt permite și să aibă o eficiență mai mare la aceeași putere, comparativ cu o pompă de aspirație.

Pentru a se evita funcționarea în gol, în puțuri sunt amplasați senzori speciali pentru depistarea nivelului de apă și astfel se poate controla funcționarea pompelor submersibile dacă luciul de apă scade. Unele modele de pompe submersibile sunt deja echipate cu astfel de senzori. Acest lucru face ca ele să poată ca să fie conectate direct la rețeaua electrică, fără probleme.

Dezavantajele unei pompe submersibile 

Neplăcerile aduse de o pompă submersibilă sunt puține și se referă în special la instalare și reparații.

Montarea pompei submersibile se face mai dificil decât în cazul unei pompe de aspirație de suprafață, mai ales dacă avem în vedere faptul că instalarea unei pompe de adâncime întotdeauna trebuie realizată de către un specialist.

Dacă ea se defectează după o vreme din variate motive, este un pic mai anevoioasă reparația acesteia. E nevoie de un timp mai lung pentru a o scoate din puț împreună cu întreaga conductă și de un profesionist cu experiență pentru a remedia problemele apărute. 

În schimb, o pompă de aspirație permite accesul liber la dispozitiv, plus că echipamentul în cauză nu trebuie să fie construit neapărat foarte ermetic, ca în cazul unei pompe submersibile. Acest lucru permite să se efectuează reparațiile minore mai ușor, iar cele mai grave nu necesită așa de multe pregătiri prealabile precum trebuie făcute la o pompă submersibilă.

Totuși, pompele submersibile sunt cele mai indicate într-o gospodărie, iar dacă vei intra pe site-ul magterm.ro o să vezi că nici nu au un preț prohibitiv. Chiar merită să îți comanzi una și tu!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Vanzarea de Bitcoin, o modalitate la moda de a avea un profit bun pe termen scurt

Articolul Urmator

Cu presele de balotat ai un volum al deseurilor redus chiar si cu 90%

Cele mai populare