gedave

Top 5 profesii bine plătite fără studii superioare

Nu trebuie să ai studii superioare pentru a fi bine plătit. Îți prezentăm în acest articol 5 profesii pe care le poți practică oriunde în lume și poți câștiga la fel sau chiar mai mult decât cei ce au absolvit o facultate.

1. Asistent medical

Pentru a deveni asistent medical, în loc să optezi pentru facultate, poți alege să urmezi cursurile unei școli postliceale de profil. Dacă e un domeniu care te interesează, poți afla ce face un asistent medical generalist și poți începe să te pregătești pentru această meserie.

2. Agent de asigurări și agent financiar

După absolvirea examenului de bacalaureat (profesional sau teoretic), dacă ai bune abilități de administrare și comunicare, aceasta poate fi o profesie potrivită pentru tine. Formarea constă în urmarea unor cursuri de specialitate și obținerea unei diplome și a unei acreditări.

3. Programator

Cele mai citite articole

Pentru a deveni programator nu trebuie neapărat să fi absolvit o facultate. Mulți dintre cei ce aspiră să lucreze în acest domeniu învață singuri să dezvolte software în Java, PHP sau alte limbaje. Poți folosi diferite tutoriale, videoclipuri și cărți electronice pe care le găsești cu ușurință pe internet. Aceasta este una dintre cele mai căutate profesii, indiferent de țara în care locuiești. Angajatorii sunt mai interesați de competențele, cunoștințele pe care le ai și proiectele la care ai lucrat decât de o diplomă obținută de la o universitate.

4. Pilot

Pentru a practica această meserie trebuie să absolvi examenul de bacalaureat și să urmezi una dintre școlile de aviație acreditate. Nu este vorba despre cursuri universitare, ci despre cursuri de formare profesională, care constă în ore practice și teoretice. Orele sunt împărțite în funcție de tipul de aparat de zbor pe care faci practică și pe tipul de licență pe care ți-o dorești.

5. Tehnician mecatronist 

Pentru cei cu o bună dexteritate, cărora le plac componentele mecanice și electrice și care se pricep la calculatoare, această profesie poate fi alegerea potrivită. Pentru înscrierea la cursul de calificare trebuie să fi urmat un liceu la o specializare de profil. Este o meserie foarte căutată, iar șansele de a obține un loc de muncă sunt mari, deoarece nu există mulți specialiști în domeniu.

Fără îndoială, e îmbucurător faprul că poți avea o profesie bine plătită și să faci ce-ți place fără a petrece câțiva ani buni la facultate. Indiferent ce meserie alegi, asigură-te că știi ce ai de făcut pentru a ajunge să lucrezi în domeniu și fă-ți un plan bine pus la punct.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Modele de calendare personalizate cu care poți să atragi simpatia clienților tăi

Articolul Urmator

Încă mai aștepți un motiv pentru care să alegi buchete de flori online și alte aranjamente florale? Îți oferim 5!

Cele mai populare