gedave

De ce e sănătoasă budinca de ovăz?

Fie că îi spui terci de ovăz, budincă de ovăz sau oatmeal, sigur cunoști această rețetă, ideală pentru un mic-dejun rapid, un brunch sau o gustare între mese.

Un mic-dejun ideal

Fulgii de ovăz sunt extrem de versatili: îi poți consuma ca atare, într-o variantă mai sănătoasă a laptelui cu cereale, îi poți transforma într-o budincă aromată sau îi poți integra într-o tavă de biscuiți delicioși cu ovăz.

Rețeta faimoasei budinci de ovăz, însă, este una extrem de simplă: la o măsură de ovăz se adaugă două măsuri de lapte, un praf de sare și esențe sau alte mirodenii, după gust, iar apoi se fierb până când compoziția se îngroașă și capătă consistența dorită. Într-o altă versiune a rețetei, la o măsură de ovăz se adaugă o măsură de lapte și una de apă. Nu-ți face griji dacă nu consumi produse de origine animală; găsești produse vegane din ce în ce mai variate și, ca sugestie, poți folosi lapte de soia, cocos, migdale sau orez. Sigur, dacă nu dorești lapte de niciun fel, poți folosi două măsuri de apă, iar consistența va fi aceeași.

Ca micul-dejun să fie perfect, mai trebuie doar să adaugi toppingul pe care îl preferi: de la fructe proaspete, până la semințe sau ciocolată, poți să alegi ce îți place. Ca să ai și mai multe beneficii, ideal ar fi să completezi budinca cu semințe eco de chia, cânepă sau in. Dacă vrei un mic-dejun mai dulce, poți adăuga puțin sirop de agave sau o lingură dulceață, preferabil fără zahăr, cum sunt cele de pe Vegis.ro, unde vei găsi și tot soiul de fructe uscate, unt de arahide bio, granola ecologică și multe altele, cu care poți asorta ovăzul, astfel încât să obții un bol pe gustul tău. 

Ziua bună se cunoaște de dimineață

Deși nimic nu te oprește să o consumi seara, budinca de ovăz e ideală pentru micul-dejun dintr-un motiv foarte simplu: ovăzul conține mai multe fibre, dintre care una foarte importantă, ce se numește beta-glucan. 

Cele mai citite articole

Beta-glucanul e o proteină solubilă, care se dizolvă în apă și creează o soluție vâscoasă, care „îmbracă” pereții stomacului și intestinul; de aici, rezultă 2 beneficii semnificative: încetinirea digestiei și senzația de sațietate. Cu alte cuvinte, efectul constă în reducerea apetitului – ceea ce înseamnă că nu va mai trebui să te lupți cu tentația gustărilor nesănătoase dintre mese. 

În plus, studiile au dovedit că beta-glucanul diminuează colesterolul „rău” – adică riscul de a dezvolta boli de inimă sau diabet scade destul de mult. 

Alte 4 beneficii, la care poate că nu te-ai gândi

În plus față de beta-glucan și ceilalți nutrienți pe care îi conține, ovăzul are și alte beneficii, unele surprinzătoare:

  1. Reduce riscul de a dezvolta astm în rândul copiilor.
  2. Te poate ajuta să slăbești, tocmai datorită acelei senzații de sațietate pe care ți-o creează. 
  3. Protejează pielea. Există produse cosmetice care conțin ovăz coloidal, iar studiile arată că vindecă iritațiile și senzația de mâncărime.  
  4. Conține un aminoacid (triptofan), considerat al somnului, ce reglează ritmul circadian și te ajută să dormi mai bine.

Așadar, indiferent că este consumată seara sau dimineața, cu topping sau fără, budinca de ovăz nu este doar o alegere practică, ci și una cu multiple beneficii pentru organism. 

Sursă foto: pexels.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce trebuie să știi înainte să începi să te joci la cazinourile online

Articolul Urmator

3 metode de prevenire a durerii de rinichi

Cele mai populare