gedave

Lista cu 15 Cele Mai Bune Filme și Seriale cu Zombi

Lista cu 15 Cele Mai Bune Filme și Seriale cu Zombi

Filmele cu zombi au parcurs un drum interesant de la obscuritate către mainstream. Timp de zeci de ani, aceste creaturi ciudate nu aveau nicio prezență în afara domeniului voodoo sau a benzilor desenate. Inițial, zombii erau departe de făpturile canibale cu aspect sinistru pe care îi cunoaștem și îi apreciem astăzi. Totul s-a schimbat radical în anul 1968, când cineastul pionier George A. Romero a schimbat jocul pentru totdeauna cu filmul Night of the Living Dead / Noaptea morților vii.

Regizorul și scenaristul George Romero nu a inventat ideea de zombie, dar a redefinit-o într-un concept universal, stabilind astfel matrița din care s-a dezvoltat aproape orice alt film cu zombi în ultimii cincizeci de ani.

Am pregătit o listă cu cele mai bune 15 filme și seriale cu zombi, care vor satisface poftele tuturor celor care iubesc poveștile despre morții vii.

15. The Dead Don’t Die (2019)

La granița dintre comedie, fantasy și horror, The Dead Don’t Die are o distribuție cu nume mari – Bill Murray, Adam Driver, Steve Buscemi, Tilda Swinton, Tom Waits, Danny Glover și Selena Gomez. Locuitorii orașului Centerville se trezesc invadați peste noapte de o hoardă de zombi. Filmul urmărește eforturile forțelor de poliție, în timp ce luptă să combată această invazie bruscă. The Dead Don’t Die este o parodie la adresa societății, plin de umor și ideal de urmărit împreună cu prietenii.

14. 28 Days Later / După 28 de zile (2002)

Regizorul Danny Boyle a creat o nouă imagine a apocalipsei virale, sub forma unui virus sălbatic care se strecoară printre oameni, lăsând în urmă doar trupuri infestate. Această apocalipsă este ceea ce Jim (Cillian Murphy) descoperă după ce se trezește din comă. Boyle surprinde haosul și teroarea unei lumi distruse cu ajutorul unor figuri stilistice ce îi poartă amprenta, sporind frica alimentată de adrenalină.

Intriga filmului evoluează într-o dramă intimă a personajelor, pusă pe fundalul societății prăbușite și a grupurilor care încearcă să păstreze un minim de normalitate. 28 Days Later este un film reușit pentru că este la fel de tandru pe cât de terifiant, îmbinând momentele de groază cu cele de umanitate și presărând o mulțime de comentarii culturale pe parcurs.

13. The Return of the Living Dead / Întoarcerea morților vii (1985)

Doi angajați de la un depozit de aprovizionare medicală eliberează accidental un gaz mortal în aer. Acești vapori provoacă învierea morților, care pornesc într-o invazie pe străzile din Louisville, Kentucky, în căutarea mâncării preferate: creiere.

Return of the Living Dead a inventat noțiunea de zombi care mănâncă în mod specific creiere, nu doar carne. Este, de asemenea, primul film care a arătat că acești zombi pot să alerge, să vorbească și să dețină mai mult decât instinctele animalice de bază.

12. Resident Evil / Resident Evil: Experiment fatal (2002)

Resident Evil pornește de la ideea unui virus care a scăpat într-o bază secretă numită „The Hive”, transformând personalul în zombi flămânzi și eliberând animalele din laborator pe care le studiau. Computerul complex închide baza pentru a preveni infecția, iar corporația trimite o unitate militară de elită. Aici o cunosc pe Alice (Milla Jovovich), care suferă de amnezie din cauza expunerii la gazele nocive. Echipa militară trebuie să închidă computerul și să iasă, luptându-se cu zombi și mutanți, înainte ca virusul să scape și să infecteze tot restul lumii. Pe tot parcursul acestor evenimente, Alice trebuie să își amintească cine este de fapt.

11. Shaun of the Dead / Lupta cu zombi (2004)

Când vine vorba de evoluția filmelor cu zombi, Shaun of the Dead iese cu siguranță în evidență, numărându-se printre cele mai amuzante comedii horror. Shaun (Simon Pegg) este un tip blazat, care își petrece viața în barul local. Când iubita lui îl părăsește, Shaun decide să-și pună ordine în viață. El trebuie să recucerească inima prietenei sale, să-și repare relația cu mama și să facă față responsabilităților de adult.

Toate planurile îi sunt date peste cap atunci când morții se întorc la viață și încearcă să-i mănânce pe oameni. Confruntat cu o epidemie de zombi și înarmat doar cu bune maniere și o lopată, Shaun pleacă să își salveze mama și prietena.

10. Santa Clarita Diet (serial 2017 – 2019)

Shelia Hammond (Drew Barrymore) este un agent imobiliar care locuiește în Santa Clarita, o suburbie californiană idilică. După ce a contractat o boală misterioasă, Sheila dezvoltă o poftă de nestăpânit pentru carnea umană. În acest sens, ea solicită ajutorul soțului ei, Joel (Timothy Olyphant), și amândoi pornesc pe calea morții și a distrugerii. Într-un sens bun.

Santa Clarita Diet poate fi vizionat pe Netflix, fiind una dintre cele mai ciudate și totodată agreabile comedii din ultimii ani.

9. Fear the Walking Dead (serial 2015 – prezent)

Fear the Walking Dead este un serial care documentează momentul în care lumea se schimbă rapid din cauze necunoscute, înainte ca oamenii să își poată da seama ce se întâmplă. Serialul este un spin-off al celebrului serial The Walking Dead și prezintă evenimentele de început ale apocalipsei zombie în coasta de Vest, în același interval de timp în care orașul Atlanta cădea sub atac.

Cele mai citite articole

Acțiunea din Fear the Walking Dead prezintă misiunea grupului de supraviețuitori de a încerca să facă din lumea care a rămas un loc puțin mai bun. Cu multă determinare, Morgan Jones conduce grupul cu o filozofie înrădăcinată în bunăvoință, speranță și comunitate. Fiecare personaj consideră că ajutându-i pe alții, se va echilibra răul făcut în trecut. Misiunea lor de a-i ajuta pe alții va fi însă pusă la încercare atunci când grupul se va afla pe un teritoriu neexplorat, care îi va forța să își înfrunte trecuturile, dar și temerile.

8. Zombieland / Bun venit în Zombieland (2009)

Zombieland este combinația ideală de comedie, aventură, acțiune și horror. Filmul înfățișează o epidemie bizară ce îi transformă pe cei vii în zombi dornici de a se hrăni cu carne umană. Această epidemie se transmite rapid atunci cand cineva este mușcat de către o persoană contaminată.

Pentru a supraviețui în mijlocul acestui haos, un grup format din patru persoane diferite – Tallahassee (Woody Harrelson), Columbus (Jesse Eisenberg), Wichita (Emma Stone) si Little Rock (Abigail Breslin ) – își unesc forțele si traversează întreaga SUA. Cei patru se află adesea în conflict și se întreabă adesea dacă șansele lor de a rămâne în viață nu ar fi considerabil sporite dacă ar acționa pe cont propriu. Așadar, ei trebuie să decidă dacă este mai rău să fie mâncați de zombi sau să învețe să se respecte și să se bazeze unii pe alții.

7. Zombieland: Double Tap / Zombieland: Rundă dublă (2019)

După succesul neașteptat al comediei Zombieland, sequelul Zombieland: Double Tap prezintă noile provocări ale celor patru protagoniști. Pe măsură ce întâlnesc zombii evoluați și alți supraviețuitori, cei patru învață ce înseamnă să faci parte dintr-o familie.

6. Pandemic (2016)

Acțiunea din Pandemic are loc în viitorul apropiat, unde un virus de proporții epice a invadat planeta. Există mai mulți oameni infectați decât cei sănătoși, iar umanitatea se află la limita supraviețuirii. Singura speranță este ca medicii să găsească un remediu și să țină izolați oamenii afectați de virus. După căderea New York-ului, doctorița Lauren vine în Los Angeles pentru a conduce o echipă de medici care să caute leacul miraculos și să salveze supraviețuitorii care nu au fost afectați de virus.

5. Planet Terror (2007)

După ce un gaz experimental este eliberat accidental într-o bază militară din Texas, cei expuși se transformă în zombi amatori de carne umană, al căror singur scop este de a ucide. Un grup de persoane printre care se află stripteza Cherry (o femeie cu o armă automată în loc de picior), fostul ei iubit expert în arte marțiale, un medic, șeriful local și un personaj inedit interpretat de Bruce Willis trebuie să lupte pentru a supraviețui, pe măsură ce armata de zombi amenință să preia întregul oraș.

Considerat un omagiu adus filmelor pline de sânge și violență, Planet Terror este un film exploziv, plin de acțiune și suspans, în binecunoscutul stil al regizorului Robert Rodriguez.

4. Braindead (1992)

Peter Jackson, cunoscut pentru celebra trilogie Stapanul Inelelor, semnează regia acestei comedii horror de excepție. Dead Alive aduce în prim-plan unul dintre cele mai apreciate concepte ale filmelor de groază – represiunea. Lionel este un tânăr dependent de mama lui. Când aceasta

este mușcată de o creatură ciudată, se îmbolnăvește și moare. Însă femeia revine la viață, ucigând și mâncând câini, asistente, prieteni și vecini.

Creaturile zombi sunt expresia îngrozitoare a controlului mamei super-protectoare. Braindead se străduiește a fi ceea ce Tobe Hooper numea „umorul roșu”, o contopire a comediei fizice cu elemente de groază.

3. World War Z / Ziua Z: Apocalipsa (2013)

Nici Brad Pitt nu putea rata șansa de a juca într-un film cu zombi. Viața lui Gerry Lane (Pitt), fost investigator al Națiunilor Unite, și a familiei sale pare mulțumită. Dintr-o dată, lumea este afectată de o pandemie misterioasă care a transformat populația în creaturi zombi. După ce abia a scăpat de haos, Lane este convins să meargă într-o misiune pentru a investiga această boală. Ceea ce urmează este un drum periculos în întreaga lume, în care Lane trebuie să înfrunte pericole teribile pentru a găsi răspunsuri înainte ca civilizația umană să piară de pe fața planetei.

2. The Walking Dead / The Walking Dead: Invazia zombi (serial 2010 – prezent)

The Walking Dead este unul dintre cele mai de succes seriale despre zombi. Pe parcursul celor 10 sezoane și 145 de episoade, acțiunea se concentrează în jurul ofițerului de poliție Rick Grimes, care conduce un grup de supraviețuitori într-o lume invadată de zombie.

Șeriful Rick Grimes este împușcat și intră în comă. Când se trezește, descoperă cu stupoare că se află într-o Apocalipsă Zombie. Neștiind ce să facă, își propune să-și găsească familia, iar apoi devine liderul unui grup de supraviețuitori. El își asumă sarcina de a încerca să ajute acești oameni, să găsească un loc în care să locuiască și să obțină mâncare. Acest serial de mare succes aduce în prim-plan instinctul de supraviețuire, alături de riscurile și sacrificiile pe care oamenii sunt nevoiți să le facă pentru a-și continua viețile.

1. Night of the Living Dead / Noaptea morților vii (1968)

Night of the Living Dead nu este primul film cu zombi din istoria cinematografiei, dar este primul care lasă în urmă rădăcinile tradiționale voodoo, trece dincolo de utilizarea radiațiilor atomice (mai mult sau mai puțin) și elimină invaziile extraterestre pentru a ne oferi versiunea modernă a creaturilor zombi sub forma unor cadavre reanimate cu o poftă necontrolată de carne. În ultimii 50 de ani de la apariția acestui film, acesta este modelul din care au luat naștere toate poveștile cu zombi din istoria cinematografiei moderne.

Și totuși, originalul se menține și astăzi, nu din cauza efectelor amețitoare sau a acțiunilor incredibile, ci din cauza temelor sociale pe care Night of the Living Dead a încercat să le strecoare. Concepte precum prejudecățile rasiale, vigilența, spiritul de turmă și lașitatea în fața dificultăților continuă să existe 50 de ani mai târziu, deoarece aceste teme sunt atribute umane obișnuite de-a lungul istoriei și încă încercăm să le depășim astăzi. Subminând tot ceea ce definește viața de om, George A. Romero a fost capabil să exploreze dezumanizarea într-un mod excepțional. Adesea imitat, rar duplicat, Night of the Living Dead rămâne un clasic horror contemporan.

Care este filmul tău preferat cu zombi?

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Povestea Noastră (Bizim Hikaye) – Poate Cel Mai de Succes Serial Turcesc

Articolul Urmator

Anvelope cu 5 ani garantie doar la www.e-pneu.ro

Cele mai populare