Bolile părului și tratamente de combatere a acestora

Părul este un pom fructifer care se adaptează ușor oricăror condiții de mediu, căpătând totodată rezistență în fața bolilor și dăunătorilor. Cu toate acestea, nici culturile de păr nu sunt scutite de problemele provocate de agenții patogeni, astfel că pomii pot dezvolta anumite boli, mai ales în anumite condiții favorizante.

Principalii agenți patogeni sunt ciupercile și diferite bacterii, iar contaminarea se face pe diferite căi. Sporii purtați de vânt sau cei existenți pe suprafața solului, contactul direct dintre părțile contaminate și cele sănătoase, agenții patogeni purtați de insecte și păsări sunt principalele modalități prin care se transmit bolile în culturile de peri.

În cele ce urmează, prezentăm câteva din cele mai des întâlnite boli specifice acestei specii, împreună cu recomandări de prevenire și combatere.

Rapănul părului

Boala afectează în egală măsură frunzele și fructele pomilor, existând  și cazuri destul de rare în care sunt afectate florile. În cazul frunzelor, boala se manifestă prin apariția pe suprafața inferioară a unor mici pete circulare de culoare cafenie, care cresc în dimensiune și apoi se acoperă cu un strat micelar catifelat. Treptat, frunzele se usucă și cad, iar acest lucru se poate întâmpla încă de timpuriu, înainte de apariția fructelor.

Dacă boala atacă fructele, pe suprafața acestora apar pete cenușii, în jurul cărora țesutul vegetal se întărește, începe să se înnegrească iar în final crapă. Nu sunt scutiți nici lăstarii, pe suprafața cărora apar pete similare celor de pe frunze, după care scoarța se crapă apoi se cojește.

Există mai multe soluții pentru combaterea bolilor părului care sunt eficiente și împotriva rapănului, putând să prevină apariția bolii, dar să și trateze pomii infectați. Pe lângă tratamentele cu fungicide, se mai recomandă și arderea frunzelor și fructelor căzute, pentru a împiedica răspândirea bolii.

Arsura bacteriană

Cele mai citite articole

Această boală apare preponderent în perioadele reci și ploioase, temperaturile scăzute și umiditatea fiind factori favorizanți. Atacă toate părțile aeriene ale pomilor afectați iar în funcție de acestea, boala este denumită „arsura frunzelor”, „arsura florilor”, „arsura fructelor” sau „arsura ramurilor”.  În spațiul dintre nervurile frunzelor apar mici pete de culoare neagră care se măresc și se unesc, ajungând astfel să se extindă pe aproape toată suprafața frunzelor. Acestea se usucă, însă nu cad de pe ramuri, iar in contact cu părțile sănătoase transmit boala mai departe.

În cazul fructelor, boala poate apărea în orice stadiu de dezvoltare și se manifestă prin apariția unor pete negricioase și umede. Dacă atacul are loc timpuriu, fructele cad din copac, însă cele care sunt mai dezvoltate vor rămâne pe ramuri dar se vor strica. În ceea ce privește florile atacate, acestea se înnegresc și se usucă, fără a transmite însă boala și la nivelul ramurilor.

Pentru combaterea arsurii bacteriene se recomandă tratamentul cu fungicide pe bază de cupru, precum și îndepărtarea ramurilor atacate, care trebuie distruse prin ardere.

Pătarea brună

Boala atacă în mod special frunzele, dar se poate manifesta și la nivelul fructelor precum și în cazul lăstarilor. Primele semne constau în apariția pe frunze a unor pete crem-gălbui, care ulterior devin roșiatice. Petele cresc în dimensiune, iar în centrul lor apar puncte negre, ducând în cele din urmă la uscarea frunzelor și la căderea acestora.

Aceleași pete apar și în cazul fructelor, iar după ce încep să crească în dimensiuni, coaja se crapă. Aceste crăpături reprezintă porți deschise pentru alți agenți patogeni, care vor provoca alte boli ce duc în cele din urmă la putrezirea fructelor.

Cea mai eficientă metodă de combatere este tratamentul cu fungicide specifice culturilor de păr. Totodată eliminarea și arderea părților afectate ajută la prevenirea răspândirii bolii.

Acestea sunt trei din cele mai frecvent întâlnite boli ce pot apărea în culturile de peri, și care pot fi prevenite printr-o îngrijire corespunzătoare a pomilor.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Care sunt cele mai bune firme de brânzeturi de vacă

Articolul Urmator

Copilul scrâșnește din dinți in somn? Iată ce trebuie făcut

Cele mai populare