gedave

Cum dezvolți logica și inteligența emoțională a copilului tău. Lucruri pe care trebuie să le știi

Știai că un copil care are un grad crescut de inteligență emoțională este mai puțin predispus
la tulburări psihice în perioada adultă? Ca părinte, îți dorești tot ce este mai bun pentru copiii
tăi. Lucrezi din greu pentru a crește oameni puternici care vor continua să ducă o viață
fericită, bine structurată și morală. Uneori, totuși, te trezești că îți pui la îndoială alegerile
parentale, încrucișându-ți degetele la spate și sperând că faci corect totul bine. De aceea, ia
în considerare câteva strategii și activități pentru a forma logica și inteligența emoțională a
puilor tăi, două abilități esențiale într-o societate dificilă și complexă, cum este cea de azi.

1. Joacă-te cu copiii, dar nu uita să îi educi

Pune-i încă de mici să ia decizi și să facă lucruri singuri. Când sunt mici, copiii iau decizii utilizând o logică incompletă, dar esențială pentru evoluția lor. Ghidajul părinților și îndrumările potrivite din partea tutorilor, inclusiv educatori sau profesori, îi vor ajuta să-și dezvolte logica, înțelegând mai bine lumea și situațiile cu care se confruntă. De aceea, activitățile pe care le faci acasă cu cei mici sunt esențiale.

Poți alege din oferta de puzzle pentru copii, căci este extrem de variată și dezvoltă abilitățile logice și de raționament a copiilor. Unde mai pui că este o activitate distractivă, mai ales dacă presupune muncă de echipă. Număratul este o altă activitate care sprijină dezvoltarea raționamentului matematic și logic. Poate că la început copilul nu va fi atras, dar ajută-l puțin. Numărați împreună buburuze colorate din carton (pe care le fabricați împreună) sau norișori din plastilină și oferă-i feedback ori de câte ori reușește sau se străduiește să termine activitatea.

2. Învață-i că trebuie să-și conștientizeze emoțiile

Inteligența emoțională presupune să simți ce simte cel de lângă tine într-un mod complex și profund. Copiii își perfecționează abilitatea aceasta prin găsirea legăturilor între emoțiile proprii și evenimentele din mediul înconjurător. Discută cu cei mici despre personajele din desene animate. Încercați să le conturați împreună personalitatea și lasă-i pe ei să aprecieze rolurile pe care le joacă. Ce trăiri au personajele din desene și ce emoții le transmit copiilor? Mai mult, când copilul este furios sau trist, cere-i să-și deseneze trăirile. Pe piață se găsesc multe jocuri de dezvoltare personală, așa că poți folosi instrumente educative pentru asta.

3. Recunoaște emoțiile negative ca pe o oportunitate de conectare 

Cele mai citite articole

Folosește emoțiile negative ale copilului ca pe o oportunitate de a te conecta, de a vindeca și de a crește împreună. Copiilor le este greu să-și controleze emoțiile. De aceea, tu, ca adult, trebuie să rămâi plin de compasiune, iubitor și blând. Comunică cu empatie și înțelegere, astfel încât micuțul să înțeleagă ușor-ușor și să-și accepte starea emoțională prin care trece. Încearcă să-i spui: „Se pare că ești furios! Înțeleg pe deplin!” sau, „Pari atât de supărat! Pentru că Sandy ți-a luat jucăria? Înțeleg de ce ești supărat.”

De asemenea, reține că nu trebuie să pedepsești, să respingi sau să cerți copilul pentru că nu-și înțelege propriile trăiri. Emoțiile negative sunt adecvate vârstei și, în cele din urmă, se vor diminua pe măsură ce copiii cresc. Nesocotind sentimentele lor ca fiind nesemnificative sau trimițând mesajul că sentimentele lor sunt rele, transmiți mesajul că nu are voie să le simtă. Această percepție dăunătoare poate rămâne cu ei pe tot parcursul vârstei adulte și se poate manifesta prin frustrări, resentimente și „neiubire‟ de sine.

În concluzie, caută să-i fii copilului prieten și nu-i nesocoti stările, iar cu ajutorul instrumentelor care se află la îndemână acum, dezvoltă-i logica și inteligența emoțională. Totul pentru a transforma un pui de om într-un adult fericit și mai ales echilibrat.

Sursă foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Care sunt cele mai bune microfoane pentru podcast

Articolul Urmator

4 cadouri trăznite, care sigur vor fi apreciate de prietenii tăi

Cele mai populare