Considerată multă vreme un material exclusivist, accesibil doar celor cu dare de mână, marmură a devenit între timp un element tot mai des întâlnit în amenajările interioare. E drept că prețurile sunt puțin mai mari față de cele ale altor materiale de construcții, însă nici aspectul conferit interiorului unei locuințe de plăcile de marmură albă nu se compară cu acela dat de materialele convenționale.
Cei mai mulți dintre cei care aleg marmura pentru amenajări interioare optează pentru cea albă simplă, sau în combinație cu alte nuanțe. Dacă și pe tine te tentează ideea, îți oferim câteva sugestii de amenajare a locuinței cu ajutorul marmurei albe.
Pereți și pardoseli placate cu marmură
În cele mai multe locuințe amenajate cu marmură, vei găsi pereții și pardoselile placate cu acest material. Poți opta să plachezi întreaga încăpere, adică și pereții și pardoseala, sau doar una dintre cele două suprafețe. Holul, livingul, baia și bucătăria sunt spațiile care se pretează cel mai bine pentru placarea cu marmură. În cazul pardoselilor, problema este puțin mai delicată, pentru că marmura are o suprafață poroasă, care se zgârie și se pătează ușor. Plăcile de pe pardoseală sunt astfel mai expuse riscului; pentru a preveni astfel de accidente, acestea trebuie tratate în mod regulat cu soluții speciale.
Bucătărie tip insulă din marmură
Dacă bucătăria ta dispune de o suprafață foarte generoasă, poți amenaja un spațiu de gătit sub formă de insulă, în mijlocul încăperii. Pentru a amplifica impactul vizual, poți placa această insulă cu marmură albă, care să contrasteze cu plăcile negre din pardoseală.
Blat de bucătărie
În cazul în care bucătăria ta este una obișnuită și nu îți permite o astfel de amenajare, poți compensa printr-un blat de lucru din marmură, care va oferi același aspect special încăperii. Și în acest caz, marmura trebuie tratată regulat cu soluții speciale pentru a nu se păta accidental cu sosuri sau grăsimi. Chiar și așa, trebuie să folosești blatul cu mare grijă pentru a nu-l zgâria.
Mese cu tăblia din marmură
Cele mai citite articole
Marmura albă poate fi folosită chiar și pentru confecționarea unor obiecte de mobilier, care se vor potrivi perfect cu pereții și pardoseala placate cu același material. Spre exemplu, în bucătărie, poți instala o masă cu tăblie din marmură, la fel de bine cum poți folosi și în living o măsuță de cafea din același material.
Dacă locuiești la casă, poți comanda și niște măsuțe pentru terasă cu tăblie tot din marmură albă.
Scări placate cu marmură
Poți conferi zonei de acces în locuință un aspect monumental, prin amenajarea unei scări cu treptele placate cu marmură; dacă ai casă cu etaj, poți prelua modelul și pentru scările de interior. Când vorbim despre scări de marmură, metoda placării treptelor este cea mai folosită. Asta pentru că niște scări realizate integral din marmură ar fi foarte grele, iar costurile ar fi mult mai mari, comparativ cu metoda amintită.
Marmura în baie și bucătărie
În bucătărie, marmura mai poate fi folosită și ca mijloc de protecție a peretelui aflat în spatele chiuvetei și/sau aragazului. De regulă, acesta este placat cu faianță sau, în variantele mai ieftine, cu autocolant ori un paravan din plastic, pentru ca stropii de apă și grăsime să nu ajungă pe perete. În locul acestor variante, poți să plachezi cu marmură peretele respectiv și astfel vei schimba în mod radical aspectul bucătăriei.
Poți aplica aceeași metodă și în cazul peretelui din dreptul căzii din baie, care trebuie, la rândul său, să fie protejat de stropii de apă.
În final, îți mai oferim un pont: marmura rămasă în urma amenajărilor poate fi folosită pentru placarea unor mici obiecte de mobilier precum noptiere, măsuțe de cafea, dulapuri sau comode.