Top 5 cele mai comune afectiuni dentare

Afectiunile din sfera stomatologica apar cu o frecventa destul de ridicata in randul populatiei. In unele cazuri, acestea pot fi trecute cu vederea, intrucat nu se manifesta intr-un mod ingrijorator, astfel ca medicul le poate observa intamplator in timpul consultatiei tale periodice.

In alte cazuri, problemele isi pot face simtita prezenta prin manifestari clinice suficient de neplacute sau chiar suparatoare, astfel incat sa te motiveze sa iti vizitezi medicul stomatolog mai repede decat planuiai. 

Cu toate ca afectiunile dentare pot aparea cel putin o data in cursul vietii fiecaruia dintre noi, unele dintre ele sunt mai des intalnite decat altele. In acest context, este util sa stii sa le identifici pe cele mai frecvente dintre ele. 

1.Cavitatile dentare (cariile)

Fiecare persoana va experimenta cel putin o data in viata o carie la nivelul unuia dintre dinti. Aceasta reprezinta cea mai des intalnita patologie din sfera stomatologica si se regaseste sub forma a mai multe grade de evolutie si, respectiv, de severitate. 

Unii dinti sunt mai predispusi decat altii la formarea cavitatilor dentare. Astfel, maseaua de minte, aflandu-se intr-un loc greu accesibil pentru periuta si ata dentara, este mult mai susceptibila pentru dezvoltarea unei carii dentare.

Este important ca odata ce ai identificat aspectul unei carii sa te prezinti la medicul stomatolog pentru ca aceasta sa poata fi corectata intr-un stadiu timpuriu de evolutie. 

2. Tartrul

Exista o multitudine de motive pentru care se poate aduna placa bacteriana la nivel dentar. De cele mai multe ori, aceasta apare ca o consecinta a unei igiene dentare necorespunzatoare. 

In lipsa unui periaj eficient acasa si a programarii a cel putin doua sedinte pe an de periaj profesional realizat in cabinet, placa bacteriana se acumuleaza, transformandu-se in tartru. Tartrul, lasat netratat, poate conduce la adevarate patologii dentare si gingivale, cu posibilitatea pierderii unuia sau mai multor dinti. 

3. Afectiuni ale gingiei

Cele mai citite articole

Patologiile gingivale sunt adesea intalnite in practica medicala si au un adevarat rasunet asupra intregii stari de sanatate orala. Gingivita reprezinta inflamatia gingiei, aparuta in urma agresiunii placii bacteriene sau chiar tartrului. 

O gingivita netratata se poate complica infectios si poate evolua in timp catre parodontoza. Atunci cand afectiunea a ajuns la stadiul de parodontoza, tesutul osos isi pierde din densitate si poate debuta procesul de pierdere a dintilor. 

4. Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara este intalnita la un procent foarte mare din populatie si presupune o stimulare senzitiva excesiva la nivel dentar, cu aparitia durerii, in urma contactului cu alimente sau bauturi precum:

  • Dulciurile;
  • Bauturile fierbinti;
  • Bauturile extrem de reci;
  • Inghetata (este si dulce si rece).

Uneori, sensibilitatea poate fi atat de pronuntata, incat durerea apare la un prag suficient de jos precum in cazul inspiratiei de aer rece. 

5. Eroziunea dentara 

Eroziunea dentara este o patologie ce apare in urma contactului cu substante capabile sa atace smaltul (suprafata protectoare a dintilor). 

Aceasta afectiune se manifesta prin pierderea de tesut al smaltului, cu modificarea aspectului caracteristic al dintilor si aparitia unor complicatii precum pete de culoare, diferite de restul dintelui, corespunzatoare zonelor afectate. Aceasta eroziune se produce in urma agresiunii chimice realizata de alimente sau bauturi cu un pH acid. 

Astfel, este extrem de important sa tii cont de manifestarile specifice acestor patologii des intalnite in practica si sa te adresezi medicului stomatolog cat mai repede. In plus, nu uita sa te programezi periodic la consultatii stomatologice, intrucat multe patologii pot fi lipsite de simptome la inceput. Cu cat aceste afectiuni sunt tratate mai devreme, cu atat este mai simplu atat pentru tine, cat si pentru medicul stomatolog sa aduceti dantura la starea ei de sanatate optima. 

Sursa foto: Dent-A-America 2000 Distribution

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum amenajezi modern o terasa închisă

Articolul Urmator

Sfaturi utile care te vor ajuta să ai parte de un date de succes

Cele mai populare