Sănătatea și securitatea la locul de muncă este o problemă pe care fiecare angajator trebuie să o ia în considerare, indiferent de industria în care activează. Pentru mulți oameni, respectarea regulilor de sănătate și siguranță este din nefericire încă o formalitate inutilă.
SSM: o pază bună care trece primejdia rea
Prevenția este întotdeauna mai bună decât vindecarea. Prin urmare, această ar trebui să devină deviza fiecărui angajator, în special a acelora care activează în sectoare în care este necesar să se îngrijească de sănătatea și siguranța angajaților. Sănătatea și securitatea muncii sunt importante atât în munca fizică, cât și în cea mentală.
Pe de altă parte, fiecare angajat trebuie să fie primul responsabil pentru propria viață și sănătate. De aceea, toți angajații, indiferent de joburile pe care le au, sunt supuși unei formări obligatorii în materie de securitate în muncă. Și dacă în cursul activităților lor profesionale neglijează standardele de siguranță, atunci cei îndreptățiți au toate motivele să ia împotriva lor măsurile ce se impun.
Angajatorul este obligat moral și legal ca să protejeze sănătatea și viața angajaților, asigurând condiții de muncă sigure și igienice, acordând o atenție deosebită următoarelor aspecte:
- să organizeze munca într-un mod care să asigure condiții de muncă sigure și igienice;
- să asigurare respectarea reglementărilor și normelor în domeniul sănătății și siguranței în companie;
- să se preocupe de eliminarea lipsurilor în materie de mijloace de protecție a muncii colective și individuale care sunt capabile ca să răspundă nevoilor de sănătate și siguranță;
- să adapteze măsurile ssm luate pentru a îmbunătăți nivelul existent de protecție a sănătății și a vieții angajaților, luând în considerare condițiile în schimbare ale performanței muncii;
- protecția sănătății lucrătorilor tineri, a femeilor gravide sau care alăptează și a lucrătorilor cu dizabilități;
- să se preocupe de asigurarea executării deciziilor și ordinelor emise în materie de ssm;
- să asigurare implementarea recomandărilor inspectorilor cu atribuții ssm.
Obligațiile angajatorului în domeniul sănătății și securității includ, de asemenea, costurile pe care angajatorul urmează ca să le suporte în domeniul sănătății și siguranței și care nu trebuie suportate de angajați (inclusiv cele de protecție contra infectării cu Covid-19).
Angajatorul este, de asemenea, obligat să-și informeze angajații despre riscurile legate de munca prestată și despre regulile de conduită în caz de incidente de muncă sau alte situații care amenință viața și sănătatea salariaților săi.
Scopul instruirii SSM
Cele mai citite articole
Există încă opinia greșită că protecția muncii este doar o procedură birocratică care nu suportă nicio sarcină funcțională și doar încetinește procesul de producție (precum acele ședințe sterile, care mănâncă inutil timpul salariaților).
O astfel de opinie este corectă doar dacă efectuarea protecției muncii se face formal, doar pentru a se bifa să s-a realizat.
Totuși, scopul instruirii în materie de ssm este acela de a dezvolta abilitățile lucrătorilor în a-și îndeplini sarcinile de la job în condiții de siguranță maximă, pentru a anticipa orice situații de urgență care ar putea ca să apară pe parcursul desfășurării muncii lor, precum și pentru a-și dezvolta capacitatea de a oferi asistență medicală de urgență, dacă este necesar.
Pandemia de coronavirus a complicat și mai mult lucrurile, deoarece normele de protecția muncii pe care salariații trebuie să le respecte au crescut și ele ca număr și importanță.
Dacă în trecut nerespectarea regulilor de protecția muncii de către un angajat conduceau de cele mai multe ori la riscuri doar pentru persoana respectivă, acum, ignorarea regulilor de protecție contra infectării cu Sars-Cov-2 are o influență mult mai mare, deoarece există riscuri și pentru alte persoane ce se pot contamina de la o persoană infectată.
Angajatorii care angajează lucrători, chiar și telesalariați, au o serie de obligații pe care trebuie să le îndeplinească față de ei. Unele dintre acestea sunt prevăzute de legiuitor însuși în Codul Muncii, în alte acte normative cu caracter general sau specific pe anumite domenii de activitate, în timp ce altele sunt rezultatul unor acorduri individuale între angajator și personalul său (contracte de muncă sau acte adiționale la contractele de muncă individuale).
Echipamentul colectiv și personal de protecție joacă un rol important în unele profesii, de aceea angajatorul trebuie ca le pună obligatoriu la dispoziția salariaților, iar lucrătorii respectivi să le folosească.
În concluzie, protecția muncii este esențială pentru activitatea oricărui angajator, deoarece doar așa se va putea obține succesul scontat în chip moral și legal, fără a pune în pericol sănătatea și chiar viața salariaților.