gedave

Ristretto: Ce este și cum îl prepari corect?

Ristretto: Ce este și cum îl prepari corect?

Cafeaua este o băutură pe care milioane de oameni o beau zilnic. Succesul ei a determinat apariția mai multor tipuri de băuturi din cafea. Ca și în cazul mâncării, și când vine vorba de cafea italienii se dovedesc cei mai creativi și pricepuți. Cappuccino, espresso, mocaccino sunt doar câteva băuturi pe care peninsularii le-au creat și care astăzi se bucură de succes în întreaga lume. Dar ce este ristretto? Mulți dintre noi nu știu italiană, așa că nu este ușor să înțelegi exact ce înseamnă fiecare termen din meniul unei cafenele. Cu atât mai puțin probabil este să înțelegi cum se prepară corect doar consumând-o. Totuși, dacă ai informațiile corecte, și tu poți prepara acasă un ristretto delicios. 

Ce este ristretto

Espresso și ristretto

Ristretto este o băutură asemănătoare cu espresso, de a cărei aromă intensă te-ai bucurat probabil de multe ori. Pentru a înțelege ce este un ristretto, trebuie să știi cum se face un espresso. Băutura concentrată și densă se servește de obicei în porții de 30 ml. La fabricarea sa se folosește un Espressor Miele sau alt aparat de făcut cafea de calitate. Espressorul trece apa fierbinte prin cafea măcinată timp de 30 de secunde, pentru a-i reține aroma din plin. 

Ce este specific unui ristretto

Ristretto este popular în Italia de mulți ani, dar abia în anii ‘80 ai secolului trecut a depășit granițele peninsulei. David Schomer, autor al unor rețete de cafea care se folosesc și în prezent, este cel care a inventat-o. Diferența principală dintre ristretto și alte tipuri de băuturi din cafea constă în cantitatea de apă și cafea care se folosește. Ristretto înseamnă “limitat” și face trimitere la cantitatea limitată de apă care se folosește la realizarea băuturii. Un ristretto are 15-2- ml. 

Cele mai citite articole

În rest, procedeul de producere este același ca la espresso. Deseori, la restaurante se oferă ristretto dublu, pentru că mulți consumatori consideră insuficient un ristretto simplu. Dacă îl prepari acasă, îți recomandăm să îl prepari în varianta originală. Este important să știi că, datorită cantității mici de apă, gustul băuturii este puternic, corpolent și intens. 

Cum prepari corect ristretto

După cum am menționat deja, procedeul de preparare al ristretto-ului este același cu cel al espresso-ului. Cele mai multe espressoare sunt deja setate să producă băuturi bogate și intense, dar unele îți oferă posibilitatea de a adapta rețeta în funcție de preferințe. Pentru a face corect un ristretto, trebuie să urmezi următorii pași:

  1. Alege boabe de cafea bună, de preferință proaspăt prăjită, și macină-le fin, ca pentru espresso.
  2. Pune pudra de cafea în portafiltru, urmând indicațiile de pe aparat.
  3. Presează cafeaua ferm, astfel încât să fie bine netezită.
  4. Acum urmează partea cu adevărat importantă. Trebuie să extragi 15-20 ml de lichid în doar 12-15 secunde. Dacă espressorul tău are și o funcție pentru ristretto, ești norocos. În caz contrar, trebuie să faci acest pas manual.
  5. Bucură-te de noua ta băutură favorită. 

Cum se servește ristretto

De obicei, ristretto se bea simplu, pentru a-i simți aromele intense. Însă nu există un mod greșit de a bea cafea. Dacă îți place să pui puțin lapte, fă-o. Ristretto se bea dintr-o ceașcă mică, alături de un pahar de apă. Poți agita un pic caimacul înainte de a bea, pentru a scoate în evidență aromele. După 2 sau 3 guri băutura se termină, dar aroma puternică persistă mult în gură. Prepararea cafelei sub formă de ristretto este o metodă bună de a o degusta. Concentrația mare îți permite să simți toate aromele și notele de gust specifice fiecărei țări și producător.

Ristretto este o băutură concentrată din cafea, cu gust intens. Prepar-o la tine acasă, urmărind pașii descriși mai sus.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Dinți perfect albi? Află tot ce trebuie să știi despre albirea dentară

Articolul Urmator

Cum va arăta design-ul grafic în viitor

Cele mai populare